Lifestyle: waar laat je je mobiele?

'Wat? U heeft geen mobieltje? Maar dan kunt u niet meedoen met de 06-loterij!' De gastheer van het Haagse Museum voor Communicatie is geschokt: bezoeker van de tentoonstelling Je bent hoe je belt - over lifestyle en mobieltjes - draagt geen gsm....

Robert van Gijssel

Het communicatiemuseum is blij met de mobieltjes. Ze hebben 'communicatie' hip gemaakt. Er was natuurlijk nog nooit vrijwillig een jongere komen kijken naar de oude telefooncellen in het museum, of naar honderd jaar postbeambte-uniformen. Maar nu, met een 06 tentoonstelling, zal het vollopen met jong publiek.

'Let goed op het plafond van de zaal', zegt Ebelin Boswinkel, museummanager. 'Er zit een ronding in, dus het lijkt net een skatebaan, zo'n halfpipe. Zó trek je jongeren naar je museum!' Zo, en met die coole gadgets.

Mobiel bellen is meer dan zomaar communiceren. Een gsm is een 'lifestyle instrument'. De tentoonstelling wil dat met portretten van Ruud Baan laten zien. Netelige leefstijlkwestie: waar laat je je mobiele. Het schijnt veel te zeggen over je plaats in de maatschappij. Tarheel Wol, 27, kapper, heeft hem om zijn nek hangen. 'Dat is handig', zegt Tarheel in zijn 06-profiel. 'Anders moet ik hem telkens opzoeken als hij overgaat.' Ja ja, maar het staat vast ook supercool. Dat vindt Robbert Spek, 30, verkoper, dus niet: 'Een mobiel zichtbaar dragen vind ik net zoiets als een legging aantrekken.' Jermain houdt zijn 'panna' (een Panasonic) gewoon losjes in de hand.

Wie in de trein gek wordt van bellers, doet er verstandig aan Je bent hoe je belt te mijden. Uit luidsprekers dreutelen typische 06 zwatelgesprekjes ('hoi, met mij, ik ben zwanger, waar ben jij?') en van die originele ringtones. Daar moet Ayse Kabaktepe, 22, studente rechten, vast niets van hebben. Ayse doet liever gewoon. En geëmancipeerd: 'Het dragen van een hoofddoek is toch zeker geen belemmering om gebruik te maken van technologie of zo?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden