Life of Pi *****

BART KOETSENRUIJTER

23 opnamen van een echte tijger bevat Life of Pi. Meer niet. Alle andere, honderden opnamen van de tijger zijn, zoals dat tegenwoordig heet, CG. Computer Generated. Met de computer gemaakt dus.

Maar ook daarvoor stond een echte Bengaalse tijger model. Regisseur Ang Lee liet hem overkomen uit Canada, naar het speciaal voor Life of Pi gebouwde studiocomplex, bestaande uit vier volwaardige filmstudio's en een bassin van 90 bij 30 meter. Dat alles in vier maanden opgetrokken op het terrein van een verlaten vliegveld, ergens op Taiwan, het geboorteland van Ang Lee.

In de geweldige anderhalf uur durende documentaire die de film op blu-ray vergezelt, worden een paar opnamen getoond met links de echte tijger en rechts de tijger uit de computer. Niet te zien, het verschil.

De grote en peperdure avonturenfilm van Ang Lee over de Indiase jongen die na een scheepsramp tientallen dagen op een reddingssloep moet doorbrengen met een tijger, was vanwege de licht filosofische inslag van het verhaal een gok voor de producenten, maar sleepte afgelopen februari de meeste Oscars binnen (alle belangrijke technische) en is inmiddels uit de kosten (120 miljoen dollar).

Zo'n film vol technisch vernuft vraagt om een uitgebreide toelichting en openhartige weetjes en inkijkjes. Deze voorbeeldige blu-ray bevat het allemaal.

Regie: Ang Lee (2012, 122 min.)

Distributeur: 20th Century Fox

Extra's: veel en goed (op blu-ray, niet op dvd)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden