Liever regelrechte vrouwenhaat

Alarm: de overheid vervrouwelijkt.

Er zijn meer vrouwelijke dan mannelijke ambtenaren! Vrouwen vormen een angstwekkende meerderheid van 51 procent onder de ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Luid de klokken, laat de sirenes loeien en roep alle wijzen van het land bijeen want er moet snel een list verzonnen worden. Het ministerie wil nog geen actie ondernemen maar ‘sluit niet uit in de toekomst wel in te grijpen wanneer de status van de ambtenaar in het geding is en de man-vrouwverhouding zoek is’. (Binnenland 19 juni). Want met 51 procent vrouwen zijn wanverhoudingen natuurlijk al aardig in zicht.

Te laks
De meerderheid van de lezers van de Volkskrant is het daarmee eens. Zij vindt het ministerie zelfs te laks. Nu ingrijpen, is het devies. De stelling ‘De overheid vervrouwelijkt steeds verder doordat werken voor de overheid steeds minder interessant wordt voor mannen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou daarom het personeelsbeleid moeten aanpassen’ heeft 53 procent voorstanders bij 1275 uitgebrachte stemmen.

Internetpeilingen en internetdiscussies zijn trouwens behoorlijk vermannelijkt. Veel meer dan 51 procent van de mensen die op internet reageert, is man, maar daar hoor je niemand over. Waardoor dat komt, wat vrouwen ervan weerhoudt aan die discussies mee te doen en wat daaraan aan te doen is? Laat de krant daar eens een stelling op formuleren voor een internetpeiling. Over de vermannelijking van ‘ons’ voetbalelftal hoor je ook nooit iemand trouwens.

Vertrekkers
Terug naar de vervrouwelijking van het ambtenarenbestand. Nieuwkomers zijn vaker vrouw, doordat meer vrouwen studeren. Vertrekkers zijn vaker man, vooral door de vergrijzing. Maar wat is het probleem? We wilden toch meer vrouwen in fatsoenlijke banen? Greetje Timmerman, hoogleraar aan de faculteit van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen in Groningen: ‘Het is een slechte ontwikkeling. De expertise verlaat de overheid en die moet dan vervolgens weer worden ingehuurd. Daardoor holt de rijksoverheid uit.’ Mannen verlaten de overheid = expertise verlaat de overheid? En vrouwen verlaten de overheid = hoera, weer een paar domme blondjes opgerot? Timmerman, feministe van het eerste uur, kan dit onmogelijk bedoelen. Maar wat ze wel bedoelt?

Te weinig
Wat zijn deze oorzaken van deze zorgwekkende mannenuittocht? Volgens Timmerman duidt vertrek van mannen erop dat het werk te weinig inhoudelijke uitdaging heeft. Vertrek van vrouwen wordt meestal aan de vrouwen zelf toegeschreven: ze hebben gebrek aan ambitie of uithoudingsvermogen. Alleen als mannen vertrekken moet er iets met het werk mis zijn: ‘Mannen missen de inhoudelijke uitdaging het meest. Als ze hogerop willen, moeten ze op een gegeven moment gaan managen.’ Dat willen ze niet. Er zijn natuurlijk legio beroepen waar een gebrek aan inhoudelijke uitdaging gevoeld wordt, en waarin dit voor vrouwen en mannen ook een reden voor vertrek is. Wat is er nu zo bijzonder aan de ambtenarij, behalve dat het nu (alleen?) mannen schijnen te zijn die gebrek aan uitdaging voelen?

Tweede oorzaak van de mannenuittocht, volgens het artikel in de Volkskrant: de vierdaagse werkweek. Jarenlang is de vierdaagse werkweek bepleit en bevochten. In 1993 sloten vakbeweging en werkgevers een akkoord om deeltijdwerk te bevorderen. Deeltijdwerk mogelijk maken en deeltijd- en voltijdsmedewerkers gelijk behandelen, behoren tot de wettelijke verplichtingen tot goed werkgeverschap. Met succes: het aantal deeltijdbanen steeg aanzienlijk.

Probleem
Maar nu is deze verworvenheid ineens een majeur probleem. Want volgens Marloes Pomp, opdrachtgever van het onderzoek naar de vervrouwelijking, werkt de vierdaagse werkweek ‘een zesjescultuur in de hand’. Lees: de vierdaagse werkweek trekt vrouwtjes – dat slome volkje dat een zesje wel genoeg vindt – aan, terwijl mannetjes – de ambitieuze soort die een tien nog te min vindt – erdoor worden afgeschrikt.

Doe mij dan maar liever de oude, onverhulde vrouwenhaat. De filosoof Kant betoogde bijvoorbeeld eeuwen geleden zonder omhaal van woorden dat vrouwen van nature niet zelfstandig kunnen denken en oordelen. Dat was in elk geval helder. Dat liever dan zulke omfloerste minachting, die je helemaal moet afpellen en uitlepelen om bij dezelfde banaliteiten uit te komen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.