Liever peuterspeelzaal dan opvang

Naam Saskia Hendricks (40)


Kinderen drie (8, 6 en 3 jaar)


Opvang peuterspeelzaal en kinderopvang


Kosten 194 euro + 199 euro


Kinderopvangtoeslag 32 euro per maand


Inkomen gezamenlijk circa 4.000 euro netto per maand


Baan 32 uur per week


Vraagstuk kosten opvang


'Onze kinderen hebben altijd kinderopvang nodig gehad. Mijn man en ik werken allebei 32 uur per week. Onze ouders wonen niet in de buurt. Maar de opvang is duur en weinig flexibel. Je kunt alleen halve of hele dagen afnemen. Bovendien krijgen de kinderen er niet de begeleiding die wij graag zouden zien. Dat begrijp ik wel, want de kinderopvang heeft het moeilijk. Om die reden sturen wij onze jongste liever naar de peuterspeelzaal.' De 40-jarige Saskia Hendricks heeft drie kinderen, van wie er één nog naar de peuterspeelzaal gaat. Die kost ze relatief minder geld dan de kinderopvang. En misschien is die in de toekomst wel helemaal gratis.


Want gemeenten willen dat alle peuters twee dagdelen gratis naar de peuterspeelzaal kunnen. Kinderen met een achterstand moeten zelfs vier dagdelen kosteloos opgevangen kunnen worden, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten donderdag in een brief aan minister Asscher. Het plan van de gemeenten kost naar schatting 815 miljoen euro. Nu wisselt per gemeente het tarief dat ouders voor de peuterspeelzaal betalen.


Vijf halve dagen gaat de jongste van Hendricks naar de peuterspeelzaal. Daarnaast kan hij door een tijdelijk aanbod nog drie dagen per week drie uur naar de kinderopvang. 'Zo betalen we alleen voor de uren die nodig zijn. Om half drie pikken we onze kinderen weer op.' Nu betalen de Hendricksen 194 euro per maand voor de vijf halve dagen op de peuterspeelzaal en 199 euro voor drie dagdelen bij de kinderopvang. Omdat ze samen zo'n 4.000 euro netto verdienen, hebben ze maar beperkt recht op kinderopvangtoeslag. Ze krijgen nog ongeveer 32 euro per maand voor de opvang van hun jongste. In vergelijking met vroeger, toen twee kinderen tegelijk naar de opvang gingen, gaat het nu om kleinere bedragen.


Toch neemt de opvang ook nu nog een behoorlijke hap uit het inkomen. 361 euro per maand gaat op aan de opvang van de jongste, daarnaast is er de hypotheek (825 euro netto per maand), de bijdrage voor de basisschool van de twee andere kinderen (50 euro per kwartaal) en de boodschappen voor het grote gezin (maandelijks zo'n 800 euro). Verder sparen de Hendricksen voor later.


Het gezin kan met die kosten goed rondkomen. De lagere prijs is dan ook niet de belangrijkste reden dat ze hun kind naar de peuterspeelzaal sturen. De jongste heeft het er, net als zijn oudere broer en zus vroeger, meer naar zijn zin dan op de kinderopvang, speelt met andere kinderen en maakt puzzels en doet spelletjes die bij zijn leeftijd passen. 'Hij wordt uitgedaagd om zich te ontwikkelen. Dat is door alle bezuinigingen bij de kinderopvang wel anders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden