Liever niet blind varen op eindejaarsrally

December is volgens een oude beleggerswijsheid een van de beste beursmaanden van het jaar. Als een eindejaarsrally ook dit beursjaar nog wat glans wil kunnen geven, moet het snel gebeuren....

Dat december doorgaans een prima maand is voor beleggers, is geen fabeltje. In de negentienjarige historie van de AEX presteerde de index in december gemiddeld drie keer zo goed als andere maanden. Slechts vier maal ging deze regel niet op: in 1986, 1991, 1997 en 2000 deed de AEX-index het in december juist slechter.

Over het waarom van de relatief goede kerstmaand is al veel gespeculeerd. Allereerst zou een eindejaarsrally een reactie zijn op de veelal droeve herfstmaanden. Met name in september en oktober vallen historisch gezien rake klappen. Negen van de twintig grootste dalingen van de Dow Jones-index op één dag vielen in oktober, waaronder ook die van de grootste crashes in 1929 en 1987.

Deze theorie gaat in 2001 in ieder geval niet op, want juist oktober was dit jaar met een plus van 1,4 procent een relatief goede maand. Er gaan zelfs steeds meer stemmen op dat het spectaculaire herstel van de beurzen na het dieptepunt van 21 september te veel van het goede is geweest.

Een andere reden voor een eindejaarsrally zou zijn gelegen in het feit dat beleggers - en dan met name fondsmanagers - in december hun portefeuilles opschonen. Aan het einde van het jaar moet er naar de klanten toe gerapporteerd worden en niemand wil dan een lijst met hoofdzakelijk verliezers presenteren. Weg dus met de UPC- en Newconomy-aandelen, en deze bliksemsnel inruilen voor solidere fondsen als Ahold of ING. Gecombineerd met het feit dat diezelfde fondsmanagers op 31 december graag hun rendementscijfers over het hele jaar willen oppoetsen, leidt dit tot flinke inkopen en dus een hogere index.

Verder spelen psychologische factoren een niet onaanzienlijke rol. Met de feestdagen in het zicht, krijgen beleggers collectief weer vertrouwen in de toekomst.

Veel geld dat aan de zijlijn heeft gestaan, wordt met name in januari weer in aandelen gestoken, en beleggers nemen op de verwachte koersstijgingen in december vast een voorschotje. Helaas zijn die koersstijgingen in januari de laatste drie jaar uitgebleven.

Hoewel historische reeksen natuurlijk nooit garanties bieden voor de toekomst, bestaat er statistisch een december-opleving. En dat leidt tot een self-fulfilling prophecy. Als iedereen maar gelooft dat de koersen in december stijgen, koopt iedereen en stijgen de koersen vanzelf. Vaar daar echter niet blind op, want uitzonderingen bevestigen de regel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.