Liever een piercing dan fiets als verjaarscadeau

Van ringetjes in navels en tongen kijkt niemand nog op. Tien jaar geleden was een piercing nog een teken van rebellie, nu is het een modeverschijnsel....

Piercingstudio Bodyflair aan de Rotterdamse Pleinweg heeft elke morgen van negen tot tien een kinderuurtje. Wie nog geen zestien is, heeft voor een ringetje door navel of wenkbrauw officieel toestemming nodig van de ouders. Die komen dan op dat vroege uur mee. Eigenaar W. Moelker: 'Vroeger kreeg je een fiets voor je verjaardag, nu een piercing.'

Kimberley (11) krijgt vanochtend van haar moeder een gouden navelpiercing omdat ze een mooi rapport had. Ze is de eerste in de klas, zegt ze. De rest van de ochtend is Moelker druk met een paar tongen, een wenkbrauw, een tepel en een clitoris. Een zwangere vrouw komt haar navelpiercing tijdelijk laten verwijderen. Drie vrienden wijzen elkaar op de blacklight-tongpiercing in de vitrine. Doet het leuk in de disco.

Ruim tweehonderd piercings per week zet Moelker, waarvan zo'n 10 procent bij jongeren onder de zestien. Toen hij tien jaar geleden begon, bediende hij punkers en 'motorrijderstypes' die wilden choqueren. Maar nu steeds meer popsterren en topsporters openlijk hun piercing showen, is het teken van rebellie veranderd in een maatschappelijk geaccepteerd verschijnsel. De helft van alle jongeren, schat Moelker, draagt er inmiddels één.

De toenemende populariteit roept vragen op over de gezondheidsrisico's. Iedereen met een naald en kassa kan piercen. Kapperszaken, nagelstudio's en bloemenshops zien het als nevenactiviteit; thuiswerkers schaffen een doe-het-zelf-setje aan en wie op de zwarte markt in Beverwijk plotseling een tongsieraad wil, kan ook daar terecht.

Een opleiding is er niet: piercers leren het vak van elkaar of kopen een instructievideo. Niet op elk zolderkamertje staat de dure autoclaaf waarin Moelker zijn apparatuur ontsmet. Gebrek aan expertise en slechte hygiëne kunnen vervelende gevolgen hebben: ontstekingen, huidinfecties, bloedvergiftiging, hepatitis en in het ergste geval hiv. Tandartsen waarschuwen dat een tongpiercing het tandglazuur kan beschadigen.

In Duitsland krijgt één op de vijf klanten van een piercingstudio nadien een ontsteking of een allergie. In Groot-Brittannië, waar 80 procent van de vrouwen een piercing schijnt te hebben, moeten huisartsen op hun spreekuur de ene na de andere ontstoken navel behandelen. Nederlands onderzoek ontbreekt. Volgens dermatoloog C. van Ginkel van het Utrechtse UMC leveren piercings in Nederland nauwelijks risico's op. Wat nog het meeste voorkomt, zegt hij, is een nikkelallergie.

Toch krijgt de Amsterdamse GG & GD geregeld klanten van piercers aan de lijn met klachten over ontstekingen, zegt hoofd hygiëne en preventie J. Worp. Voordat zij bij de huisarts belanden, weet ze, is er al heel wat aangerommeld. Want in Nederland gaat de klant met een ontstoken navel terug naar de piercer. 'Een arts zegt immers: haal het er maar uit, dan is het probleem over.'

Moelker moet regelmatig de 'debacles' oplossen die klanten elders hebben opgelopen. Hij heeft standaardfolders liggen met tips voor de nabehandeling: bij een tongpiercing tien dagen lang melkproducten vermijden en na het eten de mond spoelen met listerine. Een man bij wie de balletjes van zijn piercing in de tong waren gegroeid, heeft hij doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Twee jaar geleden publiceerden Rotterdamse artsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een artikel over twee patiënten die acute hepatitis B hadden opgelopen in een piercingstudio. Zij pleitten voor betere controle op hygiëne. Het toezicht op piercingstudio's is echter nog altijd niet wettelijk geregeld. Voor zover bekend hebben alleen de gemeenten Amsterdam, Tilburg en Middelburg richtlijnen.

Worp wordt gebeld door piercers uit het hele land die de Amsterdamse hygiëneregels opvragen. Moelker beseft dat te strenge regelgeving het ondergrondse circuit nog meer zal uitbreiden. Een keurmerk zou welkom zijn, zegt hij, dan weet de klant naar welke studio hij moet. Probleem is dat de branche een sterke vakbond ontbeert. Bij de Nederlandse Bond van Tatoeërders zijn slechts 22 van de naar schatting 600 piercingstudio's aangesloten.

Een goede piercer weigert soms klanten, zegt Moelker. 'Er zijn ouders die hun kind beschouwen als een accessoire. zij vinden het leuk dat hun dochter er op haar achtste uitziet als Britney Spears, compleet met navelpiercing.' Als kinderen te tenger zijn of bang voor de naald, of als hij vermoedt dat ze onder druk zijn gezet, dan gaat de piercing niet door. 'Ik heb daar elke dag wel een keer ruzie over.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden