Liever een oldskool familie dan president Piet Hein Donner

De week van de hoofdredacteur

Koning Willem-Alexander wordt geïnterviewd door Wilfried de Jong op de Eikenhorst ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Beeld anp

Koningshuisverslaggever

Een Oranjeklant wil de Volkskrant niet zijn. We vermoeden dat veel van onze lezers de erfopvolging van het staatshoofd licht belachelijk vinden (wij ook), sommigen zelfs principieel verkeerd (wij niet). Maar het koningshuis is hoe dan ook een belangrijk Nederlands instituut. En in het leven van iedere Nederlander zijn de Oranjes vertrouwd aanwezig, als een soort verre familieleden. Na zes jaar leven onder Duitse bondspresidenten kan ik u verzekeren: als je toch een staatshoofd moet hebben, laat het dan liever zo'n oldskool familie zijn waar je iets bij kunt voelen. Naar een interview met president Piet Hein Donner hadden vast geen 4,2 miljoen mensen gekeken.

Het klinkt dus nog altijd onwennig als Remco Meijer op de radio wordt aangekondigd als 'koningshuisverslaggever van de Volkskrant' (hij is tevens politiek redacteur, maakt u zich geen zorgen), maar ik ben heel blij dat we zo'n goede specialist in huis hebben, met al zijn gedegen kennis van de Oranjes, de entourage en de dilemma's van het koningschap. Zo konden wij donderdag Remco's weging bieden van vier jaar koning Willem-Alexander, inclusief juryoordeel van een royalistisch en een republikeins Kamerlid. Ook daar kwam de koning behoorlijk goed uit.

Remco Meijer. Beeld Freek van den Bergh

Voorpagina

We wilden die productie ook op de voorpagina aankondigen, en op Koningsdag iets maken dat recht deed aan de 50-jaarmijlpaal. Na een paar ideeën te hebben verworpen wegens te flauw of te braaf, vroegen we onze beeldreeksen-specialist Frank Schallmaier om een foto uit ieder levensjaar te vinden (51, geen 50!). Geen superorigineel idee: bij AD bleken ze hetzelfde te doen met portretten. Maar laat het maar aan Frank over om van zoiets een licht vervreemdende reeks te maken: de koning in duikersoutfit, rolstoel of laboratoriumpak; met een aapje, een pijl en boog of een hand gevend aan zijn hond. Dat bood veel kijkplezier. In de enorme database vond Frank veel kinderfoto's waar de prins iets vasthield. Dus zocht hij met zijn aan Obsessive Compulsive Disorder grenzende neiging tot ordening uitsluitend foto's waarop Willem-Alexander iets vasthoudt, van een biertje tot zijn verloofde.

Eerder in de week maakte Frank met Google Streetview een Schallmaier-index van de straten, plantsoenen en tunnels die de afgelopen vijftig jaar Willem-Alexanders naam hebben gekregen: verpletterend in hun Hollandse alledaagsheid.

Frank Schallmaier.

Nieuwe krant

Vorige week vroeg ik u wat u van de vernieuwde zaterdagkrant vond. Van de stroom mails die ik in het weekeinde kreeg, was gelukkig een procent of negentig positief. Best een goede score, want het is toch even slikken als de krant onverwacht je vertrouwde omgeving verbouwt. Aan de andere kant: wie nu een krant van tien jaar terug ziet, is blij dat we die niet zo hebben gelaten.

Zelf vonden we niet alles perfect, zoals u kunt zien aan de verschuivingen in dit opiniekatern. Zo'n nieuwe krant is ook altijd een kwestie van growing up in public. Deze rubriek is op mijn eigen initiatief meteen alweer verhuisd, omdat we het commentaar voorin beter tot zijn recht vonden komen en de Betrouwbare Mannetjes toch liever als echte afsluiter hadden. Daarvoor heb ik een derde van mijn woorden ingeleverd. Maar voor een hoofdredacteur die vaak aandringt op beknopt schrijven, is dat een koekje van eigen deeg.

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.