Liever een blanke ict'er? Indiase firma levert hem

AMSTERDAM Goed nieuws voor werkloze ict’ers: de Indiase softwaregigant Wipro neemt personeel aan...

Evert Nieuwenhuis

Westers personeel, wel te verstaan. Want de Indiase multinational merkt dat overheden en bedrijven door de economische neergang minder gecharmeerd zijn van Indiase whizzkids dan voorheen.

‘Protectionisme is een risico waar we ons zeer bewust van zijn’, zegt Wipro-topman Suresh Vaswani in de Financial Times. ‘Maar er zijn manieren om ons ertegen te wapenen. We willen onze diversiteit vergroten en meer lokale mensen inhuren.’

Slechts ongeveer 9 procent van de 97 duizend werknemers van India’s derde ict-outsourcingsbedrijf is niet van Indiase origine. Dat eenzijdige personeelsbestand breekt Wipro nu op.

Politici en ondernemers hebben tijdens deze diepe recessie moeite om de sirenezang van het protectionisme te weerstaan. Zo heeft de Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn verkiezingstournee herhaaldelijk beloofd Amerikaanse bedrijven belastingvoordelen te ontnemen als zij in zee zouden gaan met Indiase outsourcingsbedrijven, ten koste van ‘goede en degelijke Amerikaanse banen’.

In Obama’s stimuleringspakket ter grootte van 787 miljard dollar (583 miljard euro), werden dergelijke restricties – zij het in afgezwakte vorm – opgenomen.

Bedrijven merken eveneens dat het geen goede publiciteit oplevert om goedkope Indiërs in te huren, terwijl landgenoten in groten getale hun gang naar het arbeidsbureau maken. De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Delta besloot onlangs de telefoon van haar helpdesks niet langer door te schakelen naar Indiase call centers. Reden: klanten voelen zich ongemakkelijk als zij door een Indiër te woord worden gestaan.

Wipro speelt in op de protectionistische sentimenten door westerse ict’ers in te huren. Volgens topman Vaswani is er nog een reden: ‘Dit is het moment om mensen aan te nemen. Er zijn goede kandidaten beschikbaar. We willen al langer lokale werknemers inhuren, maar die waren er niet. Nu wel.’

Saillant detail: in India heeft Wipro juist – voor het eerst in zijn geschiedenis – honderden ict’ers ontslagen.

In diverse westerse universiteitssteden neemt Wipro deel aan zogeheten career fairs om lokale talenten te rekruteren. Naast Oxford, Manchester en Cranfield, post Wipro ook bij de Rotterdam School of Management. Een woordvoerder van laatstgenoemde instelling: ‘Wij zien meer rekruteringsactiviteiten van Wipro, maar van ook hun Indiase concurrenten Infosys en Tata Consultancy Services. En ja, meer dan voorheen treden onze studenten bij hen in dienst.’

Evert Nieuwenhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden