RECONSTRUCTIE

Liever dood dan een bekentenis

De Nederlander Jaitsen Singh zat 31 jaar vast in de VS voor twee moorden die hij altijd heeft ontkend. Waarschijnlijk is hij erin geluisd door een corrupte aanklager.

Jaitsen Singh in de bezoekersruimte van de San Quentin State Prison in Californië, waar hij gevangen zit. De foto is vorig jaar genomen door een medegedetineerde. Beeld null
Jaitsen Singh in de bezoekersruimte van de San Quentin State Prison in Californië, waar hij gevangen zit. De foto is vorig jaar genomen door een medegedetineerde.

Op 27 augustus 1983 worden Grace en Daphne Singh, de echtgenote en stiefdochter van de 32-jarige Nederlander Jaitsen Sing, met een honkbalknuppel geslagen en vervolgens verwurgd in hun huis in Ontario, het Californische dorp waar Grace en haar familie al decennia wonen. Singh doet de gruwelijke ontdekking als hij met zijn 14-jarige zoon terugkeert van een jachttrip. Tijdens de moorden worden geld en juwelen uit zijn huis gestolen - Singh is niet onbemiddeld. De plaatselijke recherche stelt een onderzoek in, maar de moordenaars worden niet gevonden.

In april 1984 benadert een gedetineerde, Raymond Copas, aanklager Dennis Stout met de mededeling dat hij de moordopdracht van Singh kreeg. Het motief: de levensverzekering van Singhs echtgenote Grace.

Copas is bereid zijn verklaring onder ede afleggen mits hij daarvoor geld en strafkorting krijgt - hij zit vast voor roofmoord. Voor de rechtbank stelt de getuige dat hij de moorden uiteindelijk niet uitvoerde, uit mededogen met dochter Daphne. Hij verzwijgt voor de jury zijn veroordeling, ontkent dat hij drugsverslaafd is en verhult, net als de aanklager, de overeenkomst van gunsten in ruil voor zijn belastende verklaring.

Singh wordt aangehouden, gehoord en vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Daarop herformuleert aanklager Stout de tenlastelegging en stelt hij opnieuw vervolging in, waarna Singh op basis van Copas' getuigenis wordt veroordeeld als opdrachtgever van twee moorden, waarvan nooit is vastgesteld door wie ze zijn gepleegd. Singh weigert consequent een deal te sluiten voor strafkorting in ruil voor een bekentenis.

De San Quentin State Prison. Beeld null
De San Quentin State Prison.

Privédetective

Singhs advocaat huurt een privédetective in. Die ontdekt, net als de FBI, dat aanklager Stout corrupt is. Ook verklaart een medegedetineerde van Copas tegenover deze privédetective dat Copas in de gevangenis tegen hem heeft gezegd dat hij zelf, met gangleden, de moorden pleegde - Copas is lid van de Home Boys, een afdeling van de Mexicaanse maffiagang Black Angels. Hij zou Singh hebben misbruikt om uit de gevangenis te komen. Uit de dossierstukken blijkt dat Singhs echtgenote meerdere keren door deze gangleden was bedreigd, en daar psychisch onder leed.

Na de beschuldiging van corruptie moet aanklager Stout al zijn strafzaken beëindigen. Singhs proces wordt op 27 april 1998 heropend. Als gevolg van een procedurele fout van zijn advocaat - hij begint een zaak op formele in plaats van materiële gronden - blijft Singhs veroordeling gehandhaafd. Zijn veroordeling is dan onherroepelijk.

Nog steeds procedeert Singh, inmiddels 71 jaar oud en al 31 jaar gedetineerd, voor heropening van zijn strafzaak. In 2013 neemt de Nederlandse advocate Rachel Imamkhan de zaak op zich, na verontrustende signalen van geestelijk verzorgers van Epafras, de stichting die gedetineerde Nederlanders in het buitenland bezoekt. Imamkhan duikt in Singhs zaak en vindt een schriftelijke, ondertekende verklaring waarin Copas stelt dat hij voor de rechtbank over Singhs schuld heeft gelogen. Copas overleed kort na die verklaring tijdens een arrestatie, vlak voordat hij erover onder ede kon getuigen.

Al het dna in deze zaak is zoekgeraakt, waardoor niet is vast te stellen of Copas' medegedetineerde de waarheid vertelde. Ook Imamkhan heeft inmiddels een privédetective op de zaak gezet.

Vervroegde vrijlating

De verzekeraar van Grace Singh stelt dat haar echtgenoot nooit het geld van haar levensverzekering had kunnen opstrijken - dat zou in een trustfonds voor de kinderen gaan en pas worden uitgekeerd bij meerderjarigheid. Bovendien verklaarde het motief 'levensverzekering' niet waarom Singh ook opdracht tot de moord van zijn dochter zou hebben gegeven, zegt de advocate.

Hoewel Singhs zoon zijn moeder en stiefzus verloor, houdt hij vol dat zijn vader onschuldig is. Zijn ouders hadden volgens hem een goed huwelijk, hoewel zijn vader een buitenechtelijke relatie had. De zoon, de verzekeraar en Copas' medegedetineerde zijn nooit onder ede gehoord.

Op grond van alle misstanden in dit strafproces, en vanwege Singhs hoge leeftijd en slechte gezondheid, komt hij in aanmerking voor parole - vervroegde vrijlating. Hij wil naar Nederland om met Imamkhan voor eerherstel te strijden. Op 4 september zal de 'Parole Board' van de staat Californië oordelen of hem die mogelijkheid wordt gegund. Een verklaring van het Nederlandse ministerie van Justitie dat hij bij zijn resocialisatie wordt begeleid, zou Singhs kansen aanzienlijk verbeteren, zegt een woordvoerder van de hoorcommissie. Die verklaring wordt, net als herhaaldelijke verzoeken om overplaatsing, door het ministerie afgewezen op formele gronden - hij heeft te weinig binding met Nederland.

Op de vraag van zijn advocate waarom hij niet akkoord gaat met strafkorting in ruil voor zijn bekentenis antwoordt Singh: 'Ik ga nog liever dood.'

Jaitsen Singh in de bezoekersruimte van de San Quentin State Prison in Californië, waar hij gevangen zit. De foto is vorig jaar genomen door een medegedetineerde. Beeld null
Jaitsen Singh in de bezoekersruimte van de San Quentin State Prison in Californië, waar hij gevangen zit. De foto is vorig jaar genomen door een medegedetineerde.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden