Liever dieper

Lekker veel aandacht voor poëzie ineens. De Dag van de Poëzie is nog niet geweest of nu komt de slotmanifestatie van 'Zo gedacht, zo gedicht' er al aan (9 februari in het Patronaat, Zijlsingel 2, Haarlem)....

Daarin wordt uitgelegd wat de bedoeling is: een gedicht maken bij een beeld, een foto, een schilderij, een standbeeld. De inzenders stuurden dus een gedicht en een illustratie. In de special staan voorbeelden van gedichten bij een beeld, zoals 'I cavalli di Leonardo' van Rutger Kopland bij de schetsen van Leonardo Da Vinci. De makers vroegen vier jongeren om een korte reactie op deze gedichten. 'Mag wel wat dieper gaan', vonnist de 15-jarige Anna over dit gedicht van de oude meester. De 15-jarige Soon vindt een gedicht van Judith Herz berg 'een beetje moeilijk te begrijpen'. Ook van elk van hen vieren is een gedicht opgenomen. Deze aanpak zou de drempel moeten verlagen en de scholieren verleiden eens een gedicht te lezen, en er één te schrijven.

Goed gelukt: meer dan 8600 scholieren hebben aan het project meegedaan. Meer dan vijfhonderd jongeren stuurden een gedicht in voor de wedstrijd. De vijf prijswinnaars worden bekendgemaakt op de slotmanifestatie. Het eerste gedeelte is alleen toegankelijk voor de inzenders die allen uitgenodigd zijn. Aansluitend is er het voor iedereen toegankelijke feest. De dichters Ayatollah Musa en Ramona Maramis geven een performance, daarna een optreden van de Spookrijders en aansluitend een dansavond (zie ook www.kcnh.nl).

De Vlaamse stichting 'Doe maar dicht maar' en de Nederlandse stichting Jeugd en Poëzie organiseerden het afgelopen jaar de Groot-Nederlandse Jeugd poëziewedstrijd. Als prijzen werden twee Gouden, twee Zilveren en twee Bronzen Flitsen toegekend. De doelstelling is ook hier het bevorderen van de belangstelling voor poëzie bij jongeren. De Gouden Flits stelt geen leeftijdsgrens. Ze onderscheiden kinderen, jongeren en jong-volwassenen. Uit de inzendingen koos de jury vijftig gedichten en bracht die samen in de bundel Ik heb jouw zee van tijd (Divers; fl 24,90; informatie over de wedstrijd op www.doemaardichtmaar.nl).

De gedichten zijn verbazingwekkend goed.

Een heel arm kind

liep buiten in de wind

met gebogen vleugels

naar de hemel

dichtte Niels Plas van nog maar zeven jaar. En de 10-jarige Laurens Lammers schreef:

'kalmeren de ruzie/ mama en papa/ maken eten voor ons/ mama en papa/ verdienen geld/ mama en papa/ gebruiken hun geld/ mijn zus en ik/ eten alles op/ mijn zus en ik/ kalmeren hun ruzie/ mijn zus en ik'

En deze gedichten wonnen nog niet eens een prijs.

De gedichten van de jongste kinderen zijn van een wonderlijke lichtheid. Naarmate de schrijvers ouder worden, dreigt de valkuil van de gezwollenheid. Bij de iets groteren verdwijnt de overvloed aan pathetiek weer.

Een van de Gouden Flitsen ging naar de 12-jarige Anneke Dours. Aan de slotregels van haar gedicht is de titel van de bundel ontleend: 'doe maar,/ ik heb/ jouw zee/ van tijd.' De 20-jarige Caroline Wuyts kreeg de tweede Gouden Flits voor een prachtig sober gedicht 'Thuiskomst'.

Dit boekje kun je het beste in drievoud kopen. Eén om te lezen en te houden. Eén om te geven aan een sombere volwassene die denkt dat er nooit meer iets moois komt uit de hedendaagse jeugd. En het derde voor het eerste kind dat je tegenkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden