Liever achter de camera

Sacha de Boer neemt na zeventien jaar afscheid van het NOS Journaal om zich te storten op haar grote liefde: de fotografie.

Astrid Kersseboom


Astrid Kersseboom werkt sinds 1998 voor de NOS. Ze begon met het voorlezen van nieuwsberichten op de radio. Kersseboom presenteerde sindsdien de NOS Sportjournaals en maakte in 2004 de overstap naar het NOS Journaal. Sinds de start van Nieuwsuur in 2010 is ze daar ook te zien als presentator van het nieuwsgedeelte. De achtuurjournaals op de zaterdagen neemt ze al voor haar rekening, misschien binnenkort ook de rest van de week?


Was ooit een Jakhals bij De Wereld Draait Door en werd in maart 2009 presentator bij NOS Op 3. Niet veel later presenteerde ze voor het eerst het NOS Journaal van 22.00 uur. Sinds 1 november 2011 neemt Steenhuizen vooral de daguitzendingen van het NOS Journaal voor haar rekening. Steenhuizens voordeel én nadeel is dat ze nog jong is: ze heeft een frisse uitstraling, maar ontbeert misschien nog net de ervaring die nodig is voor het achtuurjournaal.


Annechien Steenhuizen


Begon net als Sacha de Boer bij AT5 en maakte net als De Boer de overstap naar RTL Nieuws. Is sinds 2010 de presentator van Nieuwsuur. Kreeg vorig jaar de Sonja Barend Award, de vakprijs voor het beste televisie-interview. Heeft de ervaring, de status en de uitstraling om de ideale presentator van het achtuurjournaal te zijn, maar het zal moeilijk zijn haar weg te lokken bij Nieuwsuur. Aan de andere kant: misschien weer eens tijd voor een nieuwe uitdaging.


Mariëlle Tweebeeke


Rik van de Westelaken


Komt ook uit de Amsterdamse jeugdopleiding van AT5. Werkt sinds 1999 voor de NOS, eerst als redacteur, daarna als verslaggever en presentator van het NOS Journaal. Sinds 2008 ook te horen als presentator van het Radio 1 Journaal. Van de Westelaken is al bekend met de troon die Sacha de Boer achterlaat; hij is vaste invaller bij het achtuurjournaal. Staat alleen wel 1-0 achter omdat de NOS waarschijnlijk liever een vrouw kiest.


Herman van der Zandt


Staat net als collega Rik van de Westelaken al voor de wedstrijd op achterstand omdat hij geen vrouw is. Maar waarom zou de NOS maar één vervanger voor Sacha de Boer kiezen en niet twee? Als het dan toch ook een man mag worden, kunnen bazen Jan de Jong en Marcel Gelauff niet om Van der Zandt heen. De geboren Bredanaar combineert kunde en professionaliteit met een haast Britse onderkoelde humor. Tijd voor #Hermandejournaalman.


Eva Jinek


Was eens de kroonprinses van de NOS, maar besloot in 2010 af te zien van het presenteren van Nieuwsuur omdat haar toenmalige relatie met Bram Moszkowicz in de weg zat. Een jaar later maakte ze de overstap naar de omroep WNL, waar ze de ontbijtshow Vandaag de dag en haar eigen talkshow Eva Jinek op Zondag presenteert. Jinek is een talentvolle journalist en presentator. En komt juist om die reden beter tot haar recht bij het achtuurjournaal.


Twee keer deed ze haar verhaal op Radio 1, 's middags stond op de voorpagina van Het Parool en gisteravond mocht ze aanschuiven bij De Wereld Draait Door. Tot haar eigen verbazing stond het nieuws van haar vertrek bij het NOS Journaal een groot gedeelte van de dag op teletextpagina 101. 'Ik heb er een foto van gemaakt', lacht Sacha de Boer, 'kennelijk is het wel een ding.'


Zeventien jaar lang werkte De Boer (45) bij de NOS, waar ze de laatste tien jaar het achtuurjournaal presenteert. Ze heeft genoeg van het werken met dagelijkse deadlines; ze wil zich gaan richten op grotere verhalen, slow journalism.


Niet meer voor de camera, maar erachter; Sacha de Boer is namelijk behalve presentatrice ook fotograaf. Waag het niet om dat een hobby te noemen; fotografie is voor De Boer haar tweede beroep en haar grote liefde. Al sinds haar 7-de loopt ze met een fotocamera rond en ze heeft vijf fotoboeken gepubliceerd. 'Zolang ik het journaal en mijn fotografie nog kon combineren, was het prima.'


Maar uiteindelijk ging het toch niet; De Boer moest steeds interessantere opdrachten en projecten weigeren. Zo werd ze door Ronald Giphart en wijlen Martin Bril gevraagd de fotografie te verzorgen voor een alternatieve restaurantgids. Maar dan moest ze wel vaak mee uit eten. 'En wanneer doe je dat, als je 's avonds werkt?' Vijf jaar geleden mocht ze voor een project naar de Noordpool, maar dat moest ze doen in slechts één 'afweek', een week waarin ze niet het Journaal presenteerde. 'En dat is waanzin.'


Sacha de Boer maakte haar televisiedebuut in 1992 voor de Amsterdamse stadszender AT5. In 1995 maakte ze de overstap naar RTL5, om alweer een jaar later ingelijfd te worden door de NOS. In februari vorig jaar werd ze even trending topic op Twitter toen ze NS-directeur Bert Meerstadt het vuur na aan de schenen legde. Eigenlijk was De Boer van plan om per 1 april afscheid te nemen, maar de abdicatie van Koningin Beatrix schopte haar plannen in de war. 'Dat wil ik ook nog even meemaken.' Dat de NOS en De Boer als goede vrienden uit elkaar gaan neemt niet weg dat het nieuws van haar vertrek haar bazen Marcel Gelauff en Jan de Jong deed schrikken. 'Toen ik het aan Jan vertelde, was zijn antwoord: je hebt me een k.u.t.-dag bezorgd met dit besluit.'


Vrijdagavond 3 mei presenteert Sacha de Boer haar laatste achtuurjournaal. Daarna is er alleen nog haar eigen camera. 'Ik wil de wijde wereld in.'


Door het aftreden van de koningin besloot Sacha de Boer haar eigen troonsafstand nog een maandje uit te stellen. Het afscheid, de inhuldiging, de eerste Koningsdag: 'Dat wilde ik ook nog even meemaken.' Daarna pakt ze haar fotocamera en bekijkt ze de wereld door haar eigen lens.


wie wordt de opvolger van sacha de boer? vblikt alvast vooruit


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden