Column

Lieve paus, is er een kattenhemel?

Paus Franciscus is een echt mens. Hij danst graag de tango en is dol op voetbal. Maar, bekende hij aan de kinderen die vorige week in het Vaticaan op bezoek waren, hij moet ook vaak huilen. Eerder had hij eens gezegd dat hij dacht dat ook God vaak huilde. Als jongen wilde hij graag slager worden, maar hij werd paus. Een behoorlijk moeilijke baan, zei hij.

null Beeld null

De paus kan ook uitbundig lachen. Om de 'liar' die had gezegd dat hij al bijna honderd was, hij was nog niet eens 80! Om de cadeautjes die hij kreeg van kinderen: een paar uggs, een voetbal, een fles parfum, een pauspoppetje in voetbalkleren.

Het was feest in het Vaticaan; de paus presenteerde zijn eerste kinderboek Dear Pope Francis. De kinderen op het filmpje hebben er zin in. Alleen Ryan Khandelwar, een mollige jongen van 9 uit Canada, kijkt zorgelijk. Het is de enige keer dat hij de paus zal ontmoeten, 'so I don't want to blow this'.

Het boek Dear Pope Francis, met vragen en tekeningen van 31 kinderen en antwoorden van de paus, verschijnt in vele talen, maar niet in het Nederlands. Kennelijk geen afzetmarkt. Gelukkig citeert het wereldwijde web er gretig uit. Helemaal alleen schreef de paus het niet. Antonio Spadaro, priester, jezuïet en uitgever, hielp een handje, en natuurlijk de honderden kinderen die een vraag instuurden.

De paus zou hebben gezegd dat hij de vragen erg moeilijk vond. Keniaanse Natasha (8) wilde weten hoe Jezus dat nou kon, op water lopen. 'Jezus is God, die kan alles', sprak de paus eenvoudig - een al te makkelijk antwoord.

Ryan verpestte zijn optreden niet, hij vroeg: 'Wat deed God voordat de aarde werd gemaakt?' Slimme vraag: verveelde God zich niet een beetje, voordat hij op het geweldige idee kwam een wereld te scheppen waaraan altijd iets te vertimmeren valt?

Nee, zei de paus. 'God had lief, zoals hij altijd doet. God is liefde.' Een antwoord dat eigenlijk altijd wel kan, maar Ryan nam er genoegen mee.

Nog een goeie vraag: als u één wonder mocht doen, wat zou dat zijn? 'Alle zieke kinderen genezen', zei de paus. Goed antwoord.

Een kusje hier, een aai over een bol daar. Alle pausen zijn natuurlijk gepatenteerde kinderknuffelaars, maar in de oprechtheid van deze kindervriend is het makkelijker geloven. Hij heeft een zoveel aardiger hoofd dan zijn voorgangers en een aarzelende, schorre stem. Hij is de eerste paus in tijden die zich echt bekommert om corruptie, inhaligheid, armoede. Om de vluchtelingen. Zelfs over homoseksualiteit uit hij zich milder dan zijn voorgangers.

Nee, geen enkel kind vroeg waarom God, die immers liefde is, niet evenveel van homo's houdt, of die vraag haalde het boek niet. Andere pijnlijke vragen staan er wel in. Achtjarige Luca vraagt of zijn moeder in de hemel nu vleugels heeft. Franciscus antwoordt resoluut: nee, geen vleugels. 'Ze is gewoon de moeder die ze was. Ze lacht en ze houdt van je.'

Mohamed, 10, uit Syrië, vraagt wanhopig of wereld 'ooit weer mooi zal zijn'. De paus verzekert hem dat zijn lijden niet altijd zal duren. Ik hoop dat het waar is. En dat Luca en Mohamed daar verder mee kunnen.

Er staat ook een Nederlandse tweeling in het boek, Hannes en Lidewij (10). 'Wat wilt u nog doen in uw leven om uw wereld mooier en eerlijker te maken?' vragen ze.

Die wat ongeduldige vraag, een eis bijna, komt in de buurt van Reves 'Dat koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?' Mondige Nederlandertjes.

Graag zou ik, vermomd als achtjarige, de paus mijn oude kindervraag stellen: komen dieren ook in de hemel? Vandaag kan ik wel wat troost, hoe irrationeel ook, gebruiken. Gisteren stief onze lieve Knor, 17 jaar oud. Bijna beschamend om zo te treuren om een dier; van veel mensen is niet half zoveel gehouden als van deze kater.

Knor, zes kilo onversneden goeiigheid. Knor met zijn waggelende gang, slecht in muizen vangen, was toch de koning van de binnentuin. Aan een woest gevecht hield hij een rafelig linkeroor over, dat hem erg stoer stond. Als er een kattenhemel is, hoeft Knor daar nooit meer muizen te vangen. Dan is het ook een muizenhemel.

Aleid Truijens is schrijfster, literatuurrecensente en biografe. Reageren? opinie@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden