Lieve koning,

Het zijn mooie dromen die U zijn aangeboden in de bundel Mijn Droom voor ons land. Zoet, vertederend en ontroerend. Over modder in het klaslokaal, daken van gras, samencoupés in de trein, glimlachen om een regenboog, vrede op aarde en een baard voor de koning. (Die wens deel ik; gezichtsbeharing zou U fantastisch staan).


Als ze enquêtes moeten invullen, op de bus wachten, in het stemhokje staan of anoniem mogen tieren op Twitter zijn Uw onderdanen tamelijk narrig. Maar wanneer hun wensen zijn gefilterd door de dromenjury (André van Duijn, Caroline Tensen en vele anderen) zijn ze één brok verdraagzaamheid, braafheid, vredelievendheid, kosmopolitisme en traditionalisme. Of dacht U dat ze altijd zo zijn?


In het Nederland dat voor U is geselecteerd, dromen de mannen van stoere bouwwerken (een brug als gebouw, een toren van licht), de vrouwen van zorgzaamheid ('elkaar helpen') en de kinderen van bescheiden materiële geneugten als ijsjes voor kleine prijsjes en gratis naar het pretpark.


Veel gevaarlozer kan het niet worden. Alles wat mogelijkerwijs zou kunnen schuren, botsen, wringen of anderszins tandjes heeft, is op de zeef blijven liggen. Bent U één droom tegengekomen die genant, omstreden of provocerend is, waarvan U schrok, ongemakkelijk werd, dacht: jemig, dat dit leeft onder de mensen? Ja, een enkeling droomt van een republiek; ik denk dat de jury dat gewaagd zat vond.


U bent de koning van Disneyland.


De mensen van het dromenboek zeggen dat ze recht hebben gedaan aan de aard van inzendingen. Ik denk dat we veilig kunnen veronderstellen dat dit mooie boek niet representatief is voor de dromen van álle Nederlanders. Anders zag het er op straat heus heel anders uit, lagen er nooit smoezelige fotografen bij U in de bosjes en hoefde de overheid ons niet met het mes op de keel te dwingen voor onze eigen ouders te zorgen.


De dromen moesten positief zijn. Begrijpelijkerwijs hebben daarom dromen als 'een land zonder moskeeën, nooit meer hoofddoekjes, geen Surinamer aan mijn dochter en alle Antillianen in een werkkamp' het niet gered. Al zou zelfs U failliet gaan als U al Uw onderdanen die deze droom delen de kost zou moeten geven.


Ik zie evenwel geen goede reden waarom er in Uw boekje wel gedroomd wordt van 'de Verenigde Staten van de Aarde' en van VN-scholen om internationale verdraagzaamheid te leren, maar niet van een Nederland dat zich heeft losgemaakt uit de Europese Unie en met de florijn betaalt. Wel van het koninkrijk als één grote gelukkige familie, maar niet van een Curaçao dat eindelijk van de Nederlanders af is en dolgelukkig is met zijn nieuwe beste vriend Venezuela. Ze worden misschien zorgvuldig van U weggehouden, maar er zijn dus mensen die daar hartstochtelijk van dromen.


Nog eentje die U niet zo snel onder ogen zal komen: 'Ik droom van een land dat de internationale rechtsorde helpt bewaken door alle verdachten van wandaden tijdens de Argentijnse vuile oorlog te helpen vervolgen.' Want niemand droomt ervan U in verlegenheid te brengen. Misschien dat er daarom zoveel gedroomd wordt van de dingen waarvan ze denken dat U ze wél leuk vindt: iedereen aan het sporten, de Olympische Spelen naar Nederland en innovatieve dingen met water.


Lieve koning, ik wens U veel inspiratie toe. Droom zacht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden