Lieve koning

null Beeld
Beeld

Morgen mag u weer. Eindje rijden met de glazen koets, zwaaien naar het uitzinnige volk, stukje voorlezen, hoera, hoera, hoera en klaar. Er zal heel wat over u gesmiespeld worden. Dat het een zotte vertoning is, zo'n koning die van een A4'tje wezenloosheid en lucht zit voor te lezen, de non-plannen van een demissionair kabinet dat al een half jaar niet regeren mag. Dat het zielig voor u is dat ze u laten opdraven voor een toneelstukje. Om iets te zeggen namens ministers die geen opvattingen en geen beleidsdrang meer mogen hebben, en namens een premier die straks in zijn nieuwe kabinet iets heel anders vindt dan nu.

Na de verkiezingen hebben ze ook zo over u zitten smiespelen. De koning die buitenspel is gezet, de koning die zich niet meer met de formatie mag bemoeien, de koning om wiens politieke adviezen geen mens meer maalt.

Gelukkig heeft u nog enkele zekerheden in het leven. Zoals een televisieprogramma dat volledig in uw dienst staat. Het heet Blauw Bloed, en ik keek ernaar omdat ik benieuwd was hoe het u vergaan was op Sint Maarten.

Het is een mooi programma voor wie wil weten hoe het is om symbool te zijn. Ze filmden u bij het 100-jarig bestaan van de reddingsbrigade. Het ging over de geschiedenis en de toekomst van het reddingsgebeuren. 'U heeft geschiedenis gestudeerd, dus dit spreekt u aan?' vroeg de presentatrice. U ging niet omstandig met de ogen rollen, zoals gewone mensen zouden doen, maar stapte waardig over de onnozelheid heen en vertelde trots dat u twee jaar lifeguard bent geweest.

Blauw Bloed is trouw volger van alle partijtjes waar u en uw familie bij moeten opdraven. En wat zijn het er veel. Een museum, een opslag voor radioactief afval, een prijsuitreiking, een bibliotheek. U en de uwen zijn present, blijmoedig en gewetensvol.

En netjes gekleed; in het programma figureerde een stijlmeester die wist hoe we ons met een klein budget koninklijk kunnen kleden. Ik leerde dat 'de taille een heel goede manier is om een koninklijk silhouet te creëren' en dat 'Máxima het accent op de taille heel goed beheerst'.

Net toen ik me zorgen begon te maken over uw beheersing van de taille, kwam de andere zekerheid in uw leven in beeld: de overzeese gebieden. U bent er onverwijld heen gevlogen na Irma. Dat deed me deugd. De beelden ontroerden me: u over Sint Maarten te zien hobbelen, de schade schattend. Op Sint Eustatius zei u: 'You won't be forgotten.' Het leek alsof er slechts een handjevol mensen stond te juichen, maar wellicht lag dat aan het camerawerk.

Er zijn harteloze mensen die van de oud-koloniën af willen. Zij menen dat u als enige geen belang heeft bij afstoten, want welke koning zal stemmen voor een kleiner koninkrijk?

Die hartelozen vergeten dat ze ook op de eilanden blij zijn met het koninkrijk. Niet alleen vanwege het comfort dat Nederland biedt, maar ook omdat ze u daar best een toffe peer vinden.

Vlak na Irma zei een inwoner van Sint Maarten dat hij vurig hoopte dat het hulpgeld niet in handen zal vallen van lokale politici. 'Kan de koning geen toezicht komen houden?', vroeg hij.

Ik vind het een briljant idee. Het is een betekenisvollere betrekking dan lege A4'tjes voorlezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden