Column

'Lieve koning, ik mis je spuuglok en je wapperende maatjasje'

Vanmiddag wordt het droomboek gepresenteerd; een boek met dromen voor koning Willem-Alexander. Columnist Jan Bennink grijpt de gelegenheid aan alsnog een droom in te sturen.

Koning Willem-Alexander, vorige week.Beeld anp

Lieve koning, mijn droom voor jou is dat je na al die jaren weer vrij en onbekommerd de straten van Amsterdam onveilig mag maken. Dat je een drankje kunt drinken in een sloepje op het kabbelende water, met je drinkebroers en je getrouwen. En weer zorgeloos naar je geliefde Bach kunt luisteren. In het kozijn van een bescheiden appartementje aan de Keizersgracht waar je, weinigen weten het, je eerste levenslicht zag.

Mijn droom voor jou, mijn koning, is dat je snel terug mag keren naar het Mokum waar je zo van hield. De stad waar je, na Leiden, zo graag studeerde en plezier maakte met je vrienden en dispuutgenoten. Voordat je naar Engeland vertrok om je studie in Oxford te voltooien.
Ik mis je spuuglok. Je maatjasje wapperend in de westenwind. Je K Shoes glimmend in het het ochtendlicht. En je onafscheidelijke vriend Pablo aan je zijde.

Weer eigen kapitaal
Mijn droom voor jou, mijn koning, is dat je snel emplooi zult vinden, iets dat past bij je eminente opleiding en statuur. Dat je weer je eigen kapitaal moge vergaren. Zonder onzichtbare hand die zulks verhoedt. Dat je familienaam gezuiverd moge worden. En dat je moeder en zusjes het nog meemaken mogen.

Mijn droom is dat de mannen met de regenjassen die je nu al jaren achtervolgen met hun microfoons en hun camera's hun boeltje pakken. Om weer nietsvermoedende burgers te gaan staan flitsen in de bosjes langs de snelwegen van dit land.

Mijn droom voor jou is dat je naam definitief gezuiverd moge worden van de laster van Maartje van Weegen, die je beschaafd en op zachte toon beschuldigde van financiële malheur en zo je ondergang inluidde, nota bene tijdens de bruiloft van je toenmalig zwager. Het feest waarvoor je niet eens uitgenodigd was.

Mijn droom is dat de zoveelste twijfelachtige rechtszaak tegen jou, net als al die andere, uiteindelijk door jou zal worden gewonnen en door het Hof zal worden weggehoond.

En ik hoop dat je snel weer een kasteel mag betrekken. Zoals je prachtige Chateau Du Bartas. Je hebt het wel verdiend. En dat je snel een ander lief prinsesje moge vinden.

Op die godverlaten berg
Mijn droom voor jou, beste koning, is dat je snel mag terugkeren uit ballingschap, daar boven op die godverlaten berg zonder naam, waar je zit weg te kwijnen met al je principes en koninklijke manieren. Tussen het dorre stekels. En de dode sprinkhanen. Overlevend op kliekjes van de plaatselijke pizzeria en de aalmoezen van familie en vrienden. En dat je binnenkort weer middelen hebt voor een nieuwe kroon op je kiezen die door geldgebrek, vast al jaren geen tandarts hebben gezien.

Dit is mijn droom voor jou mijn koning. Want jij hebt net zo goed recht op je dromen, op werk, een lieve vrouw en bescherming door de grondwet, die voor iedereen zou moeten gelden. En waarvoor iedereen gelijk zou moeten zijn.

Edwin de Roy van Zuydewijn. Ik bewonder je ridderlijk gedrag in de aanblik van draken, die steeds hun oranje vlammen blijven braken.

Jij hebt je door je niet aflatende moed, je vechtlust en je doorzettingsvermogen duizend keer meer koning getoond dan die man die nu de troon bezet. Dat appeltje van Oranje dat straks het droomboek van zijn onderdanen in ontvangst zal nemen.

Edwin. Le Roy, c'est toi.

Jan Bennink is reclameman en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden