Liesbeth van Tongeren niet op lijst GroenLinks

Kamerlid Liesbeth van Tongeren keert na de verkiezingen van maart 2017 niet terug in de Tweede Kamer. Ze heeft van de kandidatencommissie van GroenLinks geen plek op de lijst gekregen. Van Tongeren maakte het nieuws zelf bekend met een korte geschreven verklaring.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.Beeld anp

Uit de verklaring blijkt niet waarom Van Tongeren gepasseerd is door de kandidatencommissie. Ze constateert slechts dat ze 'na me ruim zes jaar met volle overtuiging voor GroenLinks te hebben ingezet' niet op de concept-lijst staat. Een woordvoerder van het partijbestuur verklaart enkel dat 'het tijd is voor nieuwe gezichten op het brede gebied van groen', een meer inhoudelijke onderbouwing voor de keuze kan zij niet geven.

De leden van GroenLinks kunnen via internet de lijst nog amenderen, maar dan moeten ze wel in meerderheid afwijken van de voordracht van het partijbestuur. Van Tongeren lijkt die mogelijkheid niet af te wachten. Ze stelt 'met plezier terug te kijken op haar werkzaamheden' en bedankt de kiezers die haar 'al die jaren gesteund hebben'.

Ze wenst partijleider Jesse Klaver en de nieuwe fractie die volgend jaar aantreedt succes en zegt zich te gaan beraden op haar eigen toekomst. 'Ik heb nog geen concrete toekomstplannen, maar zal me blijven inzetten voor groene zaken en sociale rechtvaardigheid.'

Prominent Kamerlid in gasdebat

In 2010 stond Van Tongeren op plek 6 van de lijst, onder aanvoering van toenmalig lijsttrekker Femke Halsema. In de Kamer voerde ze het woord over zaken als klimaat, energie, milieu en infrastructuur. Twee jaar later klom ze naar plek drie en begon met een flink geslonken fractie aan een tweede termijn in de Kamer. Ze was onder meer prominent aanwezig in debatten over de gaswinning in Groningen en verzette zich tegen het boren naar gas voor de kust van Terschelling. Naast de dossiers energie en klimaat was ze in de vierkoppige fractie ook justitiewoordvoerder.

Van Tongeren profileerde zich ook als voorvechtster voor meer vrouwen in de politiek. In september sprak ze in een interview in de Volkskrant (+) over de scheve man-vrouw-verhoudingen op het Binnenhof en pleitte ze voor een quotum voor topvrouwen. 'We hebben een tijdlang zo'n onsympathieke maatregel nodig', stelde ze. Toch verkoos ze het Kamerwerk boven de positie van partijleider. Ze genoot meer van het vastbijten in dossiers, zei ze daarover.

GroenLinks presenteert zondagavond in het Utrechtste poppodium Tivoli-Vredenburg haar kandidatenlijst.

Van Tongeren (midden) in de Tweede Kamer.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden