Liesbeth Spies volgt Donner op - wie is zij?

Liesbeth Spies wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Zij volgt Piet Hein Donner op, die vicevoorzitter wordt van de Raad van State. Wie is zij?

Liesbeth Spies, de opvolgster van minister Donner van Binnenlandse Zaken Beeld anp

Spies studeerde recht en economie in Leiden, waarna ze onder meer werkte voor het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de provincie Zuid-Holland.

Spies is al jarenlang een bekend gezicht in het CDA. 8 jaar lang, tussen 2002 en 2010, zat zij tijdens de kabinetten-Balkenende in de Tweede Kamer. Drie jaar was zij vice-fractievoozitter. Het was een tijd van fractiediscipline zoals die het CDA jarenlang kenschetste. Er heerste een relatief ontspannen sfeer, waar door sommige fractieleden nog wel eens naar wordt terugverlangd, nu de gedoogconstructie de 21 leden onder hoogspanning heeft gezet.

In 2010 stelde zij zich niet beschikbaar voor nog een termijn in de Kamer. Zij was gevraagd om lijsttrekker te worden voor het CDA in de provincie Zuid-Holland. Sinds de verkiezingen van maart van dit jaar zit Spies in de Provinciale Staten.

Waarnemend voorzitter
Toen Henk Bleker staatssecretaris werd in het kabinet-Rutte, volgde Spies hem op als waarnemend voorzitter. Dat stokje droeg ze weer over aan Ruth Peetom, die op een partijcongres in april van dit jaar tot de nieuwe partijvoorzitter werd gekozen.

Spies stemde voor de gedoogconstructie met de PVV, omdat ze vond 'dat er inhoudelijk voldoende reden is deze coalitie te steunen'.

Stevig debat
Tijdens haar interim-voorzitterschap wilde Spies voor haar partij 'een stevig debat hebben over de toekomst van de partij, over de agenda'.

'Waar willen we zijn over tien jaar? Dat debat hebben we de afgelopen jaren gemist. Dáár moeten we voor knokken. Ik wil straks niet horen: er heerst rust in de partij. Nee, ik wil een levendige partij met veel ontmoetingen en debatten. Over integratie en immigratie. Over de problemen in de grote steden. Over de uitwassen van een hoop regelgeving op het platteland. Over veiligheid. Over duurzaamheid.'

Spies heeft geen uitgesproken profiel binnen de partij, geldt niet per se als links of rechts. Vrienden en vijanden zijn positief over haar. Ze roemen haar als 'ontspannen politicus' die 'de mensen bij elkaar houdt'. Bovendien doet ze dat 'met een glimach'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden