Lieke Klaassen: pronkjuweel

De Nederlandse waterpolosters hielden zich China van het lijf door een nieuwe reeks treffers van Lieke Klaassen. Vanavond wacht in de kwartfinale van het WK Hongarije.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

BARCELONA - 'Lomp hard, en eerder in een hokje dan dat ik op een punt richt.' Topschutter Lieke Klaassen gaf zaterdag een toelichting bij haar formidabele manier van schieten in het waterpolobad van Picornell in Barcelona.

De grote vrouw uit Goor had Nederland met een productieve bui in de vierde periode naar de kwartfinales van het WK geschoten. Ze maakte in de stevige knokpartij tegen China 9-8, 10-8 en 11-8 in exact 4 minuten en 24 seconden. Het was voldoende voorsprong om in de laatste 2 minuten 14 overeind te blijven. De eindstand werd 11-10.

De Chinesen gedroegen zich bepaald niet als waternimfen in de wedstrijd tegen Nederland, de olympisch kampioen van 2008. Klaassen moest vaak het duel aan met Sun Yujun, de midvoor van tegen de 100 kilo. Klaassen is 1.82 meter lang. Haar gewicht wordt niet vermeld. Maar ze kan tegen een stootje, dat is haar aan te zien.

Zelf hecht ze niet aan al dat gezever over fysiek voordeel of lichamelijk vertoon. 'Als je het goed in je hoofd hebt zitten, lukt het onze kleinste speelster, Nomi Stomphorst, ook om zo iemand tegen te houden.'

Naast een verdedigende kracht van waarde is Lieke Klaassen (22) vooral een aanvallend pronkjuweel aan het worden. In de poulewedstrijden was zij de topscorer van het toernooi. Na haar drie treffers tegen China staat zij op een totaal van 16 doelpunten.

Het heeft met haar omscholing te maken. De robuuste speelster van landskampioen Het Ravijn was een midvoor, een dame gemaakt voor het worstelen vlak voor het doel. In de nationale ploeg werd ze vervolgens midachter. Op 'positie 3' kan ze ook uithalen.

'Ik heb een enorme schotkracht', zegt ze zonder bescheidenheid. Haar ballen zullen de 60, 70 kilometer per uur halen. Mannen komen aan de 90 tot 100. 'Dat harde schot heb je nodig op die plek. De snelheid komt uit mijn schouder. De pols gebruik ik voor de richting.'

Een dikke arm of een brede schouder is niet altijd het middel voor een hoge schotsnelheid. Bij Klaassen lijkt dat juist wel zo te zijn. De gekleurde bal van het WK, blauw, lila en geel, ging tegen China drie keer keihard en in de uiterste hoek tegen het net. 'Er komt ook geluk bij kijken. Je kunt niet kiezen tussen binnenkant en buitenkant paal. Het moet dan ook even meezitten.'

De rechtshandige Klaassen is van de 'na Peking'-generatie. Zij zag de oude lichting, die van linkshandige schutter Daniëlle de Bruijn, olympisch kampioen worden. 'Ik was daar nog lang niet aan toe destijds.'

Ze was ook geen uitgesproken talent. De Twentse werd gekozen in een regionale selectie, omdat er te weinig speelsters beschikbaar waren. Ze ging poloën, toen ze haar op haar tiende bij zwemclub De Whee vroegen mee te doen met een wedstrijdje. Ze was meteen gevangen door de sport. 'Ik vond het veel leuker dan het domme baantjes trekken.'

Na de Spelen van Peking, in 2008, kwam ze in de nationale selectie. In 2010 werd Klaassen nog gepasseerd voor het EK. Bij het WK van Shanghai, in 2011, was ze wel van de partij. Bondscoach Mauro Maugeri koos toen voor haar als midvoor, omdat hij een sterk team wilde. 'Als hij een snel team wil, wordt het lastiger voor mij', was toen haar berustende conclusie.

Haar sterkste punt, zo zei ze al in de dagen van de mislukte olympische kwalificatie van 2012, is haar schot. 'Lomp hard, pure power', ze herhaalde het zaterdag nog eens ten overvloede.

Bij het jeugdwereldkampioenschap van 2011 in Napels was de Nederlandse in een boekje van Amerikaanse scouts terechtgekomen. Ze kon in 2012 uitkomen voor San José University, maar de Amerikaanse amateurregels voor de NCAA-competitie verhinderden dat. Klaassen zou in Californië criminologie gaan studeren, gecombineerd met een waterpolobestaan. Ze kreeg voor een heel jaar een speelverbod en besloot toen, in september van het vorige jaar, per direct terug te keren naar Nederland.

Het mislukte Amerikaanse avontuur bleek de aanzet tot een sterk seizoen met Het Ravijn en een forse verbetering van haar positie in de nationale ploeg.

Vanavond wacht de kwartfinale met Hongarije. Ze zullen boven op Klaassen gaan liggen in hun verdediging. 'Laat ze maar komen', sprak de topscorer zaterdag met een brede lach. 'We gaan hier voor de medailles. Dat hebben we afgesproken.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden