Liegen

PETER MIDDENDORP

Mijn vriendin zegt dan altijd: 'Je kunt net zo goed meteen naar bed gaan', en ze bedoelt eigenlijk beter, veel beter, maar als ik vroeger dan gebruikelijk thuiskom uit het café, vind ik actualiteitenprogramma's nog boeiender dan ze van nature zijn.

In Nieuwsuur werd de premier vanuit het Torentje over zijn merkwaardige reisschema ondervraagd. Er zaten maar twee dagen tussen zijn reizen naar China en Indonesië en hij gebruikte die om helemaal terug naar huis te vliegen. Het was niet logisch. Niemand had er iets aan. Het kostte alleen maar brandstof, tijd en energie.

Rutte had gemakkelijk eerlijk kunnen zijn. We wisten al hoe het zat. Indonesië wilde een unieke bestemming zijn, geen onderdeel van een grotere reis. Toch koos hij voor de leugen. Terugvliegen was juist handig, zei hij. Op de tussenliggende dag in Nederland had hij namelijk nog een afspraak staan, die erg belangrijk was.

Het was vreemd. We hadden hem heus wel door, toch bleef hij ons maar praatjes verkopen. Hij deed zelfs zijn best op de leugen, nam er een actieve houding bij aan - gewicht op de voorvoeten, bovenlichaam naar voren - alsof hem er veel aan gelegen was ons de valse voorstelling van zaken voor te spiegelen.

Ik werd er een beetje misselijk van, al kon dat ook komen van de drank. Verkeerd gedronken: te weinig om meteen om te vallen, te veel om rechtop te blijven zitten - in bed tolde de wereld, tv-kijken kon alleen met een oog dicht.

De leugen was overal, in elke krant vond je er wel een paar. Samsom: 'De fractie maakt altijd afweging in vrijheid.' Zijlstra: 'Houwers heeft zelf de fractie verlaten.' Hennis: 'Iedereen denkt altijd dat debatten vooraf zijn afgestemd, maar dat is helemaal niet zo.'

Jaren streed het Kamerlid Eijsink tegen de JSF, kort geleden moest ze toch voorstemmen van haar partij. Er werd een heel debat voor opgetuigd, waarin zij zich zogenaamd alsnog voor de JSF zou laten winnen, en het gekke was: ze schaamde zich niet, maar trok er haar allermooiste jurk bij aan.

Misschien had zij haar partner 's ochtends wel gevraagd: 'Welke jurk vind jij het mooiste bij deze leugen passen?' En had het antwoord zo geklonken: 'Het wordt de leugen van je leven. Alle ogen zijn op jou gericht, dus ik zou die rode knaljurk doen.'

Soms heeft liegen best een functie, maar in Nieuwsuur stond Rutte al te leuteren terwijl er niet eens meer een belang tegenover stond. Praat toch normaal, riep ik naar de tv. Het is belangrijk. Je zet alles op het spel voor niets.

Er kwam geen antwoord, de vriendin was al naar bed gegaan. Ik moest even weggesukkeld zijn; intussen speelde de herhaling. Met de afstandsbediening in de hand stond ik op, wankelend, misselijk. Gatverdamme, dacht ik toen Rutte van de tv verdween. De volgende keer zuip ik mezelf gewoon weer helemaal klem.

Peter Middendorp op Twitter: @Petermiddendorp

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden