Liegen om een hoger salaris

In de hoop er flink op vooruit te gaan jokt meer dan de helft van de sollicitanten tegen hun nieuwe baas over hun salaris....

Ik denk dat bluffen erg riskant is. Meerdere malen is mij in het verleden gevraagd om bij de sollicitatie een recent loonstrookje van mijn toenmalige werkgever mee te nemen. Wil een werkgever wel verder met een werknemer die aangetoond heeft niet netjes met de waarheid om te gaan? Ik zou zo mijn bedenkingen hebben...

Erik Wannee (43), arts, Apeldoorn

Een beetje bluffen kan wel, maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Dan is je verhaal ook niet meer geloofwaardig. De werkgever kan ook simpel om een recente loonstrook vragen. Dan ben je ofwel blij, of je staat in je hemd!

Marijke (39), administratief medewerker, Monster

Veel werkgevers vragen een laatste salarisstrook. Mag je ook weigeren om dat te geven?

Joost

Het laatstverdiende loon is helemaal niet relevant. Het is interessanter om te bespreken wat het toekomstige loon zal zijn. Tenslotte word je bij je nieuwe werkgever niet beloond voor wat je bij je oude werkgever deed.

P. Zandstra (40)

Een werkgever zou geïnteresseerd moeten zijn in een salariswens en niet zozeer in het laatstverdiende salaris. Het laatste past namelijk bij een concept waarin werknemers carrière maken bij een en hetzelfde bedrijf en dat komt tegenwoordig steeds minder vaak voor. Dat laat onverlet dat liegen moreel gezien natuurlijk nooit goed is.

Carine

Ik vind dat je zeker mag bluffen en 250 euro is dan ook niet vreemd. Dit is wat jij vindt dat je waard bent bij overstappen. Uiteraard kan je een en ander zeer goed motiveren! Daar kan de werkgever het mee eens zijn of niet. Uiteraard ligt het ook aan hoe graag je de baan wilt en is onderhandelen mogelijk.

Martin de Ruig, vertegenwoordiger, Veldhoven

Een werkgever zou niet naar je salaris moeten vragen en als hij het wel doet werkt hij liegen in de hand, want je weet als sollicitant dat een ander het ook zal doen. De werkgever zou beter aan de hand van je werkzaamheden kunnen inschatten wat je waard bent en dan naar je beloning vragen.

Frits

Ik adviseer mijn cliënten om onderzoek te doen naar de salarisniveaus die aansluiten op hun opleiding, ervaring en niveau van verantwoordelijkheid. Ik vind het overigens onbehoorlijk als deze vraag gesteld wordt door werkgevers; salarishoogte is privé-informatie! Tip aan de sollicitant: in het onderhandelingsproces wordt vaak genoeg elk bedrag dat je noemt direct geregistreerd en gezien als een bovengrens, niet als een indicatie. Eerlijk antwoorden kan je onderhandelingsruimte beperken.

Bert (47), loopbaanadviseur, Utrecht

Ach, wat geeft het. 500 euro is niets vergeleken met wat de hoge heren doen bij AH of Shell die al zoveel verdienen. Die willen ook meer dan dat ze waard zijn.

Willem Oudshoorn (71), aow, Hoofddorp

Het gebeurt nog geregeld dat een werkgever glashard een salaris biedt dat lager is dan wat je nu verdient. Loonstrookjes worden geregeld gevraagd, waarna een ingewikkelde bruto/netto-berekening tevoorschijn wordt gegoocheld. Mijn advies: je hoeft niet te liegen over wat je verdient. Dat heb ik zelf ook nooit gedaan. Wees wel duidelijk over wat je verwacht, zeg bijvoorbeeld dat je niet het risico van overstappen neemt in ruil voor 5 procent erbij. Biedt men te weinig, dan willen ze je niet! Zoek dan verder.

Robin (35), ingenieur, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden