Liegen en lekken

Om bij de feiten te blijven: Yuri van Gelder turnt bij een club in Den Bosch, die Flik-Flak heet. Flik-Flak. Ergens moet iemand een ingeving hebben gehad. Ik zie een groep tanige Brabanders aan tafel zitten rond een flakkerende gaslamp. De ideeën vliegen over tafel: Hermes? Te academisch. Het Zwaantje? Ongelijke Liggers? De Balkenbende? Te carnavalesk, zelfs voor Den Boch. Dan stoot een gymleraar zijn mokje karnemelk om en vloekt: 'Flik-Flak!' 'Wat? Wat? Flik-Flak? Flik-Flak!', klinkt het door elkaar. 'Briljant! Alsof het er altijd al geweest is!', roept de kersverse penningmeester. 'Ach, het is een gave', mompelt de gymleraar verlegen, en gaat op zoek naar een dweil.


Flik-Flak. De naam suggereert een opgewektheid waarvan ik, in deze donkere dagen, al rond koffietijd naar sterke drank begin te verlangen. Flik-Flak. Turnen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, onder leiding van een kranige hopman. Flik-Flak, een levensbejahende sportvereniging waar de jaren vijftig nog niet voorbij zijn. Flik-Flak, waar het enige witte poeder magnesium is.


Om boze brieven te vermijden: Flik-Flak staat alom bekend als een uitstekende sportvereniging, waar onder anderen de internationale topper Jeffrey Wammes traint. De Flik-Flak Hal is een van de nationale trainingscentra van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Dat uitgerekend het bekendste lid zowel een wereldberoemde turner als een geplaagde ex-gebruiker is, valt onder het kopje bittere ironie.


Om onder het WK uit te komen, loog Van Gelder in oktober tegen de turnbond dat hij een terugval had gehad. Daarop vertrok hij naar Portugal. 'Het enige wat ik wilde, was zo snel mogelijk weg', verklaarde hij daarover afgelopen vrijdag in De Wereld Draait Door. De bond, kennelijk niet te beroerd om vertrouwelijke gesprekken binnen 24 uur op straat te gooien - als elke organisatie zo te werk ging, was WikiLeaks nergens meer - kwam daarmee naar buiten. Daarop ontkende Yuri zijn bekentenis.


De dubbele leugen van Van Gelder is zo dom, dat het wel de waarheid moet zijn. De waarheid van een wanhopig talent dat met twee enorme demonen tegelijk moest vechten: de druk van de topsport en een vrij recent drugsverleden. Om één van die twee aan te kunnen, heb je al een uitzonderlijk sterk karakter nodig. Voor iedereen die nu boos is op Van Gelder, zou dat voldoende excuus moeten zijn.


Omdat hij niet positief is getest op cocaïnegebruik, is er geen formele reden voor Yuri van Geldlr om te stoppen als topsporter. Dus hangt hij weer in de ringen bij Flik-Flak, en zijn er gesprekken met de bond om het tweezijdig geschonden vertrouwen door liegen en lekken te herstellen. Intussen is onduidelijk wat er over een of twee jaar zo volkomen anders aan de situatie zal zijn, dat hij niet alsnog onder de druk bezwijkt. Ik heb er niks van te vinden. Toch vind ik dat opgeven, onder zulke omstandigheden, helemaal geen schande zou zijn.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden