Liefhebber van tuinieren en biografieën wordt Shell-baas

Phil Watts, de toekomstige topman van Shell, heeft aan de wieg gestaan van de grootste reorganisatie van het olieconcern: van decentraal naar centraal gestuurde landendivisies waarbij vele lokale managers macht moesten inleveren, maar de efficiency zienderogen toenam....

Met zijn 55 jaar mag Watts relatief jong zijn in de Shell-top, zijn 31-jarige ervaring binnen het concern maakt hem een veteraan. Net als zijn voorgangers doorliep de natuurkundige en geoloog een typische Shell-carrière. Zijn specialisatie is de upstream, exploratie en productie.

Nog geen jaar nadat hij bij Shell kwam werken, werd Watts in 1970 als seismoloog uitgezonden naar Indonesië. Hij vervolgde zijn loopbaan in Londen, afgewisseld met posten in Noorwegen en Nigeria. Dit laatste wordt voor veel Shell-managers gezien als de lakmoesproef. Maar Watts had ervaring met West-Afrika: tijdens zij studie heeft hij twee jaar les gegegeven in Sierra Leone. Hij was net weg toen de moeilijkheden in Nigeria begonnen met de executie van mensenrechten-activist Ken Saro Wiwa.

Watts was een tijdlang verantwoordelijk voor milieu en externe betrekkingen. Ook hield hij zich bezig met de belangen van beleggers. Anders dan zijn voorgangers, beschikt hij niet over overmatig diplomatiek talent. Daarom was zijn benoeming voor sommigen een verrassing.

Watts is getrouwd en heeft twee kinderen. Behalve met het lezen van moderne Britse politieke biografieën houdt hij zich in zijn vrije tijd bezig met tuinieren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden