Liefdevolle remake

BEREND JAN BOCKTING

Dit moet in The Manchurian Candidate de via een complot aangestelde, met microchips geïmplanteerde president van de VS worden.

'Raymond Shaw is de aardigste, dapperste, warmste, geweldigste persoon die ik in mijn hele leven heb ontmoet.' Die woorden, toonloos herhaald door Amerikaanse soldaten die door Russische communisten waren ontvoerd en gehersenspoeld, kwamen steeds terug in John Frankenheimers Koude Oorlog-thriller The Manchurian Candidate uit 1962. Het is veelzeggend dat Jonathan Demme (The Silence of the Lambs) het in zijn versie uit 2004 hergebruikt: het toont een liefdevolle en vaak letterlijke remake, waarin ditmaal Denzel Washington een officier speelt die na de eerste Golfoorlog wordt geplaagd door nachtmerries en waanideeën. Om zijn gemoedsrust terug te vinden, neemt hij contact op met Shaw, inmiddels kandidaat voor het vicepresidentschap en ontdekt zo een complot dat spannender en minder satirisch is dan de samenzwering in het origineel.

The Manchurian Candidate (Jonathan Demme, 2004) RTL 7, 21.00-23.45 uur.

undefined

Cellular

(David R. Ellis, 2004) Op zijn anno 2004 gloednieuwe, geavanceerde mobiele telefoon krijgt een door Chris Evans gespeelde jongen een oproep van een ontvoerde vrouw. Daar zal hij iets mee moeten, ware het een personage uit een Hitchcockfilm, want hij is de enige die ze kan bereiken. Als thriller blijft de film te oppervlakkig, vergelijkbare telefooncontactfilms uit hetzelfde decennium zijn beduidend beter (Phone Booth, Buried), maar als Nokia-commercial is hij onderhoudend.

Veronica, 20.30-22.20 uur.

undefined

The Proposal

(Anne Fletcher, 2009). Een bitchy baas dwingt haar mannelijke assistent met haar te trouwen om een verblijfsvergunning te krijgen; The Proposal is The Devil Wears Prada en Green Card door elkaar gehusseld. Gelukkig zijn hoofdrolspelers Sandra Bullock en Ryan Reynolds behoorlijk grappig, vooral in de scènes waarin sociaal ongemak tot het uiterste wordt doorgevoerd. En er hangt een prettige chemie tussen die twee. Extra pluspunt is de bijrol van de onverwoestbare 'Golden Girl' Betty White.

Eén, 21.15-23.00 uur.

undefined

Crank

(Mark Neveldine en Brian Taylor, 2006) Het regieduo Mark Neveldine en Brian Taylor wordt zo'n beetje unaniem beschouwd als voorvechters van slechte smaak; een stel dat volgens hun critici films maakt vanuit de welhaast fascistische fantasiewereld van een hitsige puberjongen, waarin bot geweld en misogynie de dienst uitmaken. Toch is dat slechts een deel van het complete verhaal. Het zijn immers óók films die het begrip 'over de top' een nieuwe lading geven, een uitgangspunt dat met grensverleggende audiovisuele uitbundigheid wordt onderstreept. Jason Statham, een van de leukere en charmantere acteurs van een nieuwe generatie actiehelden, speelt in hun debuutfilm Crank een Engelse huurmoordenaar die als een tornado door Los Angeles raast. De reden daartoe is helder: de Chinese maffia heeft hem met gif ingespoten. Alleen een voortdurende aanmaak van adrenaline houdt de dood op afstand. Het is een magistraal excuus voor een aaneenschakeling van woeste achtervolgingen, wilde seks en afranselingen. Het resultaat, zo stond in de Volkskrant ten tijde van de release, is een film die meer testosteron in het systeem heeft dan alle wielrenners van honderd jaar Tour de France bij elkaar.

Veronica, 22.20-0.00 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden