Liefdevolle ellende

BEREND JAN BOCKTING

Felix Van Groeningen

Vanaf 13 december draait The Broken Circle Breakdown in de Nederlandse filmtheaters: de nieuwe, vierde film van Felix Van Groeningen, de beste Vlaamse filmmaker van dit moment, die bij onze zuiderburen momenteel bezoekersrecords breekt. Zijn definitieve doorbraak beleefde Van Groeningen met zijn geslaagde Dimitri Verhulst-verfilming De helaasheid der dingen, over de hopeloze jeugd van Gunther in het Vlaamse gat Reetveerdegem, die hij ondanks alle sombere ellende zo liefdevol tot leven bracht. Het is te danken aan de prachtige taal van Verhulst, die in het scenario grotendeels intact bleef, en aan de sterke acteurs, die laveloze agressie en familiewarmte moeiteloos afwisselen. Maar het is vooral te danken aan de regie van de nog altijd vrij jonge Felix Van Groeningen (1977), die ook na de opnamen nog eindeloos bleef puzzelen, op zoek naar de juiste verhoudingen voor zijn film. Alle ingrediënten voor een mooie film waren al aanwezig, maar pas in de montage vielen de dingen der helaasheid op hun plek.

De helaasheid der dingen (Felix Van Groeningen, 2009)

Nederland 2, 0.15-1.55 uur.

Let the Right One In

(Tomas Alfredson, 2008) Dat vampierfilms ook hartverwarmend kunnen zijn bewijst dit prachtige Zweedse Låt den rätte komma in, een internationaal gelauwerde coming-of-age tienerfilm over de liefdevolle maar onmogelijke vriendschap tussen de bleke Oskar, het pispaaltje van de klas, en Eli, een vampiermeisje dat eigenlijk helemaal geen mensen wil bijten. Regisseur Tomas Alfredson (Tinker Tailor Soldier Spy) noemt de film deels autobiografisch. Hij groeide op in een soortgelijke kille buitenwijk van Stockholm als waarin hij zijn personages laat dolen. De kalme, observerende beelden zijn van de in Zweden woonachtige Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.

Canvas, 20.40-22.30 uur.

Dirty Mind

(Pieter Van Hees, 2009) Dirty Mind is een onderhoudende komedie die het niet van zijn geloofwaardigheid moet hebben, waarin de verlegen, onbeholpen stuntman Diego (Wim Helsen) na een ongeluk in één klap verandert in een macho van heb ik jou daar en alle remmingen kwijt is. De daaropvolgende flauwe humor wordt gecompenseerd door het spel van de charismatische Vlaamse cabaretier Helsen, die ook als macho Tony T. wat aandoenlijks blijft houden. En dat werkt dan weer wel. 'Het knappe aan de vertolking van Wim Helsen is dat men ondanks alle fouten en onbeschoftheden van het personage toch altijd blijft begrijpen waarom hij dat doet', zei Pieter Van Hees (Linkeroever) destijds in het Vlaamse dagblad De Morgen. Iedereen zou als Tony T. willen zijn, aldus de regisseur.

Eén, 23.20-1.05 uur.

Die Fälscher

(Stefan Ruzowitzky, 2007) De Oostenrijkse filmmaker Stefan Ruzowitzky goot de memoires van voormalig drukker Adolf Burger in een raamvertelling om de morele vraagstukken nog wat scherper te stellen. In de kern gaat het om een gigageldvervalsingsoperatie in het concentratiekamp Sachsenhausen. Honderden gevangenen werden door de nazi's gedwongen Engelse ponden na te maken. Die hadden massaal Engeland binnengesmokkeld moeten worden en zo de Britse economie moeten ontwrichten. De morele dilemma's waarmee de valsemunters worstelen vormen de intrigerende kern van dit aardige oorlogsdrama.

BBC 2, 1.55-3.30 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden