Column

Liefdeloos tongzoenen bestaat niet

Deze week: de essentie van tongzoenen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

In het toneelstuk Lulu van Frank Wedekind zegt de hoofdpersoon, de getormenteerde mannenverslindster Lulu: 'Mein Fleisch heißt Lulu'. Oftewel: 'Mijn vlees heet Lulu.'

Wij zijn het stuk vlees dat wij met ons meedragen. Dat is een geruststelling. Wij zijn niet zozeer Nederlander, Europeaan, christen of moslim, wij zijn vlees waaraan een naam vastzit en dat vlees heeft de neiging aan seks te doen.

Natuurlijk hebben wij geleerd ons min of meer te beheersen, maar dat wij het stuk vlees dat wij zijn kunnen overstijgen, is een illusie.

De afkeuring waarmee doorgaans over liefdeloze seks wordt gesproken is dus hypocriet, zoals de meeste normatieve uitspraken weinig anders zijn dan overbodige uitingen van hypocrisie. Seks kan liefdeloos of liefdevol zijn, al naar gelang de behoefte van de deelnemers. En liefdeloze seks wil nog niet zeggen emotieloze seks; liefdeloosheid is ook een emotie.

Een vriendin merkte op: 'Liefdeloos tongzoenen bestaat niet.' Daarin heeft ze gelijk.

Uit ervaring weet de Seksrabbijn dat het tongzoenen eerder uit een vaste relatie verdwijnt dan het neuken. De tongzoen is een belofte, een uiting van lust of verliefdheid of allebei tegelijk.

Men moet bij voorkeur in het openbaar en toch op heimelijke plekken tongzoenen. In taxi's, in portieken, op toiletten, in hotellobby's, op tramhaltes.

Tongzoenen

Er bestaat de tongzoen waarbij de handen van een van de tongzoeners over het gehele lichaam van de andere tongzoener glijden en soms zelfs in broeken of onder rokken verdwijnen. Dat mag, maar dat is niet nodig.

De Seksrabbijn heeft in het verleden weleens klachten gehad over zijn zoenkunst, maar tongzoenen en techniek - seks en techniek in het algemeen - hebben niets met elkaar te maken. Seks is geen yoga. Uiteindelijk gaat het om de emotie, en dat zegt de Seksrabbijn, die verder niet veel met emoties heeft.

Het is allicht handig als u aan het tongzoenen bent niet te denken: ik moet het gebit van de ander reinigen. Maar als u charmant bent kunt u ook tongzoenend voor mondhygiënist spelen.

Huiswerk voor volgende week: tongzoen met uw partner of met uw ex. Of met uw partner en uw ex. Hebt u geen partner? Ga naar een café, spreek een vriendelijk persoon aan en zeg: 'Mag ik met je tongzoenen? Het moet van de Seksrabbijn.'

Denk eraan: niet neuken, alleen tongzoenen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden