Liefde voor beelden

Een wonderlijke combinatie:..

Rutger Pontzen

topman van Robeco, kunstverzamelaar, hoogleraar Financieringsvraagstukken, voorzitter Commissie van Toezicht van de Rijksakademie en liefhebber van de zangkunst. Theo Scholten bleek het in één persoon te kunnen verenigen. Gisteren werd bekend dat hij afgelopen vrijdag is overleden.

Maar door juist één initiatief werd Scholten bij een groter publiek bekend. In 1994 richtte hij, samen met zijn vrouw Lida, het Museum Beelden aan Zee op, in Scheveningen. Opgebouwd uit hun eigen verzameling van meer dan 750 beelden.

Het echtpaar begon in de jaren zestig met de aanleg van zijn collectie. 'Volkomen groen', zoals Scholten later zou vertellen. Wat begon met eenvoudige aankopen tijdens de vakantie, groeide uit tot een interesse in kleine voorstudies, van Mari Andriessen en Charlotte van Pallandt, en later tot het aanleggen van een serieuze verzameling, waarin 'geleidelijk lijnen ontstonden'. De belangrijkste constante was daarbij de herkenbare mensfiguur. En dat in de hoogtijdagen van de abstracte, conceptuele kunst. 'We bewonderen (...) kunstenaars, die tegen alle trends in hun eigen hun eigen weg bleven gaan', verduidelijkte Scholten.

De uitspraak gold ook voor het echtpaar Scholten zelf. Al voor 1994 overwoog het een museum te laten bouwen, door architect Wim Quist. In eerste instantie in Bilthoven, de woonplaats van het echtpaar. Toen dat, na jarenlang juridisch getouwtrek, niet door ging, kozen de Scholtens voor de Scheveningse kust. Ook daar leverde de uitvoering van het plan de nodige problemen op. Maar het werd uiteindelijk in 1994 voltooid. Eveneens naar een ontwerp van Quist, die het museum deels onder de grond stopte.

Vorig jaar ontving het echtpaar, voor het succes van zijn museum, de Museummedaille uit handen van staatssecretaris Medy van der Laan. Theo Scholten werd 78 jaar oud.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden