Liefde baart geld Heather Mills

Ze vergeleek zichzelf met prinses Diana en met Kate McCann, de moeder van de vermiste peuter Madeleine McCann. Ze had zelfmoord overwogen zei ze; de paparazzi hadden haar huwelijk kapotgemaakt....

Suzanne Weusten

Wie trouwt met een van de rijkste mannen ter wereld, die ook nog eens bijna dertig jaar ouder is, laadt de verdenking op zich niet uit liefde te trouwen. Heather Mills zegde bovendien een ander huwelijk op het laatste nippertje af, om de echtgenote te worden van de muzikale miljardair, met wiens kinderen het nooit heeft geboterd. De in de steek gelaten bruidegom waarschuwde Paul McCartney voor de ‘goudzoeker’. ‘Ze verzamelt mannen als postzegels’, schreef hij in een open brief. Ook de dochter van Paul McCartney, mode-ontwerpster Stella McCartney, had geen goed woord over voor de nieuwe bruid van haar vader. Haar stiefmoeder was alleen maar uit op haar vaders vliegtuigen en diamanten, vond ze.

Nu is het vast niet makkelijk de vrouw van een miljardair te zijn, wiens zelfbeeld is gevormd door aanhoudende loftuitingen van fans, maar een huwelijk dat eindigt in een megaclaim roept ook vraagtekens op over de motieven van de ex-echtgenote. Klopt het beeld dat Mills van zichzelf schetst? Is ze een onbaatzuchtige vrouw die kapotgemaakt is door de pers? Is ze een zuivere filantroop en actievoerster? Of heeft ze ook een duistere kant?

Heather Mills was 9 jaar toen haar moeder vertrok en haar achterliet bij haar criminele vader. Ze liep op 13-jarige leeftijd weg, sliep op straat en onder bruggen. Pas toen ze besloot fotomodel te worden, nam haar leven een wending. Ze trok zich het lot aan van oorlogsslachtoffers in voormalig Joegoslavië en leidde campagnes tegen landmijnen. Haar carrière als fotomodel eindigde abrupt toen ze in 1993 werd aangereden door een motor en een onderbeen verloor.

Vanaf dat moment zette Mills zich in voor gehandicapten en later ook voor de rechten van zeehondjes en nertsen. Door haar liefdadigheidswerk leerde ze de ex-Beatle kennen, met wie ze in 2002 trouwde.

In een van haar laatste televisieoptredens viel Heather Mills door de mand en liet ze even haar ware aard zien. Opeens was ze het volksmeisje dat in de greep van de hebzucht was gekomen. In de Amerikaanse televisieshow Extra richtte de furieuze Mills haar pijlen niet alleen op de pers, die haar privéleven onmogelijk had gemaakt, maar ook op haar voormalige stiefdochter Stella McCartney. ‘Die jaloerse heks probeerde elke week wel mijn relatie met Paul te breken’, brieste ze tegen de presentator. ‘Ze dacht niet aan het geluk van haar vader.’ Nee dan Heather Mills. Die dacht vast niet aan zeehondjes toen ze een schadeloosstelling van 65 miljoen euro van haar ex-man eiste.

Suzanne Weusten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden