Liefdadigheidsinstelling Trump gebruikte giften om rechtszaken te schikken

De Donald J. Trump Foundation, de stichting van de presidentskandidaat die bedoeld is voor liefdadigheid, heeft een kwart miljoen dollar gebruikt om rechtszaken tegen Trump te schikken. Net als de gang van zaken rondom de Trump University geeft deze Foundation een steeds beter beeld van Trumps rekkelijke ethiek.

Beeld afp

Hoewel de uitgaven op het eerste gezicht een kwestie van vestzak-broekzak lijken, komt het erop neer dat Trump zijn boetes en andere uitgaven, waaronder één geval van mogelijk smeergeld, door anderen laat betalen.

Zo kocht de Foundation, waarvan Trump voorzitter is, in 2007 een serie boetes af van de gemeente Palm Beach in Florida. Die had een langlopend conflict met Trump over de hoogte van een vlaggenstok bij zijn sjieke clubhuis Mar-a-Lago. De boetes waren opgelopen tot 120.000 dollar, toen Trump en Palm Beach tot een vergelijk kwamen: als de miljonair een ton zou schenken aan een stichting voor oorlogsveteranen, zou daarmee de kous af zijn.

De gift kwam er inderdaad, maar niet van Trump zelf. Het was de Donald J. Trump Foundation die de cheque uitschreef, een stichting die weliswaar in 1987 met geld van de New Yorkse vastgoedbaas is begonnen, maar waarvan de kas sinds zeven jaar volledig door gulle gevers wordt gevuld. De stichting is vergelijkbaar met veel van Trumps vastgoed: hij geeft er zijn naam aan maar verder niets. Daarmee is de Trump Foundation een soort doorgeefluik van liefdadigheid, maar dan met een Trump-stempel erop. Wanneer dat geld gewoon naar goede doelen zou gaan zou deze vorm van branding hooguit gratuit zijn. Maar omdat Trump ook zichzelf onder de goede doelen schaart, is het waarschijnlijk ook strafbaar.

'Nooit zoiets brutaals gezien'

Een tweede zaak betreft een golfterrein van Trump in New York, waartegen een aanklacht was ingediend. Trump neutraliseerde de aanklacht met een gift van 158.000 dollar aan een goed doel naar keuze van de man die de rechtszaak begonnen was. Ook dit geld was afkomstig van de Trump Foundation, maar het was dus Trump zelf die baat had bij de transactie. Zijn vrouw Melania gebruikte 20.000 dollar van de stichting om een portret van haar man te kopen.

'Ik heb nog nooit zoiets brutaals gezien', reageerde Jeffrey Tenenbaum, een fiscalist die honderden stichtingen adviseert, dinsdag in The Washington Post, dat de nieuwste ongerechtigheden onthulde. De krant doorpluist al maanden de belastingaangiften van de Trump Foundation, die openbaar zijn, in tegenstelling tot Trumps persoonlijk aangiften.

Zelfbedeling

Vorige week al begon de New Yorkse openbare aanklager Eric Schneiderman een onderzoek naar de mogelijke 'zelfbedeling' van Trump. 'We zijn bezorgd dat de Trump Foundation zich heeft schuldig gemaakt aan ongepaste praktijken', aldus Schneiderman.

De directe aanleiding is een betaling van Trumps stichting aan Pam Bondi, de openbare aanklager van Florida. Zij overwoog in 2013 zich aan te sluiten bij de rechtszaak die Schneiderman toen al begonnen was tegen de Trump University, die deelnemers soms tienduizenden dollars uit de zak klopte voor een vastgoedcursus.

Cheque

Rond de tijd dat Bondi daarover zei na te denken, landde er een cheque van 25.000 dollar op de burelen van haar politieke steuncomité And Justice For All, de financier van haar herverkiezingscampagnes (openbare aanklagers worden in Amerika gekozen, net als politici). Afzender: de Donald J. Trump Foundation. Een maand later kondigde Bondi aan Trump niet te vervolgen.

De gift belandde niet in de boeken van de Trump Foundation. Wel terug te vinden is een gift van 25.000 dollar aan een ander goed doel, Justice for All, in Kansas. Deze organisatie heeft echter nooit geld ontvangen. Vergissing of niet, de Trump Foundation wist zo een dubieuze politieke schenking buiten beeld te houden, tot die in maart dit jaar werd ontdekt door een de democratische waakhond Citizens for Responsibility and Ethics in Washington.

Smeergeld niet bewezen

Formeel kon smeergeld niet bewezen worden, maar omdat een niet-politieke liefdadigheidsinstelling een politieke gift heeft gedaan diende de waakhond wel een klacht in bij de belastingdienst. Trump heeft daarop een boete van 2.500 dollar betaald, zo werd drie weken geleden bekend, en heeft zijn stichting uit eigen zak de 25.000 dollar terugbetaald.

Bondi heeft het bedrag echter niet teruggestort. Zij verschijnt vaak aan Trumps zijde, en ging tijdens de Republikeinse Conventie in juli fel tekeer tegen Hillary Clinton. Trump zegt vaak trots dat hij politici geld betaalt, en dat hij daarvoor terugkrijgt wat hij wil. Trump en de Trump Foundation wijzen steevast alle beschuldigingen van de hand. De verdoezelde betaling aan Bondi was 'gewoon een eerlijke vergissing', zei een directielid van de Trump Organisatie tegen The Washington Post. 'Het is niet opzettelijk gedaan om een politieke gift te verbergen, het was gewoon een foutje.'

Vanochtend wuifde Kellyanne Conway, een campagnemanager van Trump, ook de nieuwe onthullingen weg. 'Trump wil een Amerikaanse vlag zo hoog mogelijk hijsen, en als dat niet mag doneert hij uiteindelijk 100.000 dollar aan de veteranen. De veteranen hebben er baat bij en volgens mij is dat geweldig.'

De New Yorkse rechtzaak van Schneiderman wordt afgedaan als partijdig, omdat hij aan de kant van Hillary Clinton staat. Een woordvoerder van Trump vindt dat de aandacht moet worden gericht op de Clinton Foundation, omdat die miljoenengiften heeft geaccepteerd van buitenlandse donateurs die daarvoor soms toegang kregen bij Clinton, toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Ook bij haar lopen politiek en liefdadigheid door elkaar heen. Een concrete wederdienst is echter nooit aangetoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden