Liefdadigheid, of fundamentalisme?

Met geld uit Qatar wordt in Rotterdam een islamitisch centrum opgezet. Doel: bidden, sporten, huiswerkbegeleiding, zegt de organisatie. Maar critici vrezen voor radicalisering. Terecht?

Het gebouw aan de Rotterdamse Vorkstraat dat is aangekocht door de Al Nour Foundation. De financiering komt uit de Golfstaat Qatar. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het gebouw aan de Rotterdamse Vorkstraat dat is aangekocht door de Al Nour Foundation. De financiering komt uit de Golfstaat Qatar.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Wat is er aan de hand?

Rotterdam krijgt een groot islamitisch centrum, gefinancierd met geld uit Qatar. Dat onthulde NRC Handelsblad woensdag. De benodigde 1,7 miljoen euro voor de aankoop van een voormalig schoolgebouw komt van Eid Charity uit Qatar. Er zijn signalen dat deze salafistische goededoelenorganisatie ook terrorisme financiert.

Eid Charity is geen eigenaar van het pand aan de Vorkstraat in de wijk Feijenoord. Dat is de Al Nour Foundation, een organisatie met een postadres in het Duitse Heidelberg. Namens Al Nour werd de koopakte ondertekend door Nasr el Damanhoury, tevens voorzitter van de orthodox-islamitische stichting Al Waqf in Eindhoven. Die stichting raakte in 2015 in opspraak toen de organisatie zeven 'haatpredikers' uitnodigde voor een conferentie. Burgemeester Van Gijzel verbood de komst van de sprekers.

Critici vrezen dat er in Feijenoord een fundamentalistisch centrum ontstaat, waar anti-westerse denkbeelden worden verspreid en de jeugd radicaliseert. 'Het doel van dergelijke centra is zoveel mogelijk moslims te mobiliseren tegen democratische waarden', zegt radicaliseringsdeskundige Halim el-Madkouri. Daar slagen ze volgens hem aardig in. Vooral als de kaart wordt getrokken dat in het Westen met twee maten wordt gemeten. 'Die gedachte wordt vanuit de centra actief gevoed. Nederlandse moslimjongeren zijn daar ongelooflijk gevoelig voor.'

Ook de gemeente Rotterdam maakt zich zorgen. Volgens een woordvoerder ziet Rotterdam 'er nauw op toe dat de aard van de al dan niet geplande activiteiten binnen de kaders van de wet vallen en geen bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid en voor de saamhorigheid in de stad'.

Wat voor instituut wordt het?

'Er komt geen hoog hek voor het pand waar alleen mannen met baarden en jurken door naar binnen mogen', zegt woordvoerder Arnoud van Doorn van Al Nour. 'Dat is echt onzin. Het moet een breed islamitisch centrum worden, we sluiten geen enkele stroming van de islam uit.'

In het grote bakstenen gebouw - vloeroppervlak 7.250 vierkante meter - komen onder meer gebedsruimten. Daarnaast zullen er sportieve activiteiten, naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding, gezinscoaching en islamitische jeugdzorg worden aangeboden, verwacht Van Doorn. Ook komt er mogelijk een imamopleiding in het pand. Al Nour voert momenteel gesprekken met organisaties die ruimtes willen huren. Namen wil hij nog niet noemen.

Het centrum staat niet met de rug naar de Nederlandse maatschappij, benadrukt Van Doorn, ex-PVV'er en momenteel gemeenteraadslid voor de islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag. Voor radicalisering hoeft niemand te vrezen, stelt hij. 'We willen bruggen bouwen tussen moslims en niet-moslims. Als mensen in de wijk een sporttoernooi of een wijkbarbecue op ons binnenterrein willen organiseren, dan kan dat. Wij vormen geen bedreiging, we zijn een toegevoegde waarde.'

Waarom is investeerder Eid Charity omstreden?

Eid Charity is de 'grootste en meest invloedrijke salafistische liefdadigheidsorganisatie ter wereld', meldt het Consortium Against Terrorist Finance (CATF) in een recent rapport over de club, die in 1995 in Doha (Qatar) is opgericht door sjeik Eid bin Mohammed al Thani. CATF is een researchgroep van (anonieme) deskundigen die werken voor de Amerikaanse regering, academici en medewerkers van veiligheidsdiensten.

De Eid Foundation is een door de Qatarese regering geïnitieerde non-gouvernementele organisatie, die honderden miljoenen euro's in liefdadigheidsprojecten over de hele wereld heeft gestopt en 6.000 moskeeën buiten de eigen landsgrenzen heeft gefinancierd.

In 2003 werden de club door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog weinig internationale ambities toegedicht. Maar inmiddels proberen de Qatarezen de Saoedische en Koeweitse sjeiks naar de kroon te steken, in de zin van 'invloed kopen in het buitenland', aldus CATF. Want wie betaalt, bepaalt.

Oprichters van Eid Charity en sjeiks die aan de organisatie verbonden zijn, worden door onder meer de Verenigde Naties, Israëlische en Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen in verband gebracht met terroristische groepen. Zij zouden geld hebben doorgesluisd naar Al Qaida in Irak, Al Shabab in Somalië en het Palestijnse Hamas.

'Ik ken de verhalen, maar ze zijn volkomen onzin', zegt Van Doorn van Al Nour. 'Rondom islamitische organisaties hangen al gauw verdachtmakingen. Ik vind het jammer dat de goede en oprechte intenties van deze organisatie in twijfel worden getrokken. Geef ons de tijd om te laten zien dat de zorgen over radicalisering en extremisme onterecht zijn.'

Valt er iets tegen buitenlandse financiering te doen?

Al jaren zijn er zorgen over buitenlandse financiering van salafistische instellingen, maar zonder concrete bewijzen dat het geld voor verkeerde doeleinden wordt ingezet, kan de overheid niet ingrijpen. Dat is het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch een doorn in het oog. Hij is zo bezorgd over de stroming, die volgens hem aanzet tot jihadisme, dat hij salafistische organisaties zonder meer wil verbieden. Marcouch vindt Nederland nog altijd 'naïef' in de omgang met salafisten.

Een algemeen verbod is een brug te ver. Waar nodig zal het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaan, maar zonder bewijs wordt de aanpak 'diffuser', zei minister Lodewijk Asscher half februari tegen de Volkskrant na de lancering van zijn nieuwe anti-salafismepakket. Hij kondigde een 'assertiever en activistischer' opstelling van de overheid aan. Dat houdt in: degenen die 'griezels uitnodigen die de samenleving vergiftigen' vaker ter verantwoording roepen, indien mogelijk visa weigeren, subsidies intrekken en naar andere wettige drempels zoeken. Gedacht kan worden aan het intrekken van vergunningen of bijstellen van bestemmingsplannen.

'Er wordt nog veel te weinig gewerkt aan een concurrerend aanbod', zegt El-Madkouri. 'Dat moet ook vanuit de moslimgemeenschap komen. Het democratisch discours moet actiever worden gepropageerd. Tegelijkertijd moeten de schijnwerpers voluit op de salafisten worden gericht. Die moet je steeds weer uit hun donkere hoekje halen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden