Column

Lief Dagboek: 'Zaterdag zoeken in Domburg, ik neem cupcakes mee!'

Cabaretière Katinka Polderman schrijft elke week een dagboekfragment van een persoon. Vandaag: Anja de vrijwillige zoeker. 'Politie deed wel moeilijk omdat wij 'amateurs' zijn. Echt een domper op ons goeie gevoel over onszelf, en wat een poeha!'

Een ploeg van vrijwilligers doorzoekt de Kaapse Bossen bij Doorn, in de hoop een spoor te vinden van de vermiste broertjes Julian en Ruben uit Zeist. Beeld anp
Een ploeg van vrijwilligers doorzoekt de Kaapse Bossen bij Doorn, in de hoop een spoor te vinden van de vermiste broertjes Julian en Ruben uit Zeist.Beeld anp

Donderdag 9 mei 2013
Net rugzak met droge sokken, dextro, touw, vergrootglas, kompas, lawinepieper, uitdeelchips (voor als we ze vinden) en papieren zakdoekjes klaargezet onder de kapstok. Sheriff-ster vast op mijn jas gespeld. Gesmeerde krentenbolletjes in de koelkast, koffiezetapparaat gereedgezet, hoef alleen op 't knopje te drukken. Vroeg naar bed met een DVD'tje van Lassie.

Vrijdag 10 mei 2013
Bekaf, maar wat een bijzondere dag! In het bos inspirerende nieuwe mensen ontmoet en oude bekenden terug gezien. Leuk om Anton en Wendy weer te spreken, kende ze nog van de stille tocht voor Alphen en ik geloof dat we elkaar daarna ook nog hebben gezien bij iets anders, Anton had toen zo'n schattig waarom-beertje neergelegd. Zoals Marga zei (énig mens, kende haar niet, zij doet normaal alleen stille tochten in de regio Groningen): 'je ziet elkaar ook hier omdat het om hetzelfde draait: respect tonen en je verontwaardiging delen.'

Politie deed wel moeilijk omdat wij 'amateurs' zijn. Echt een domper op ons goeie gevoel over onszelf, en wat een poeha! Zij hebben dan wel een opleiding, de juiste gereedschappen en jarenlange ervaring maar wat zegt dat nou helemaal? Hoop dat wij eerder iets vinden dan de politie, zullen ze eens even op hun neus kijken! Volgens hen zouden we sporen vertrappelen.

Zal wel meevallen. We proberen goed te kijken naar vers omgespitte stukjes grond en dergelijke, maar er ligt zó veel zwerfafval in dat bos! Ongelofelijk wat mensen weggooien, van schoenen tot Sponge Bob-rugzakjes, je ziet door de troep het bos niet meer.

Zondag 12 mei 2013
Gisteren en vandaag weer gezocht. Zouden eigenlijk voor Moederdag een high tea doen bij dat schattige zaakje in de stad, maar dit was ook prima. We hebben er gewoon een dagje van gemaakt. Alleen jammer van het weer, daar had wel een zonnetje bij gemogen.

Anton en Wendy niet meer gezien, da's typisch Anton en Wendy. Bij andere gebeurtenissen ook altijd: Ze leggen óf een beertje neer óf lopen de tocht. Half werk dus. Bah.

Met Marga en Arie (haar man, stond vandaag bij de derde stempelpost met een kraampje met koffie en gevulde koeken) bedacht dat we voor volgend weekend weer een zoektocht moeten organiseren. Dat er geen aanwijzingen zijn dat er in een bepaald gebied iets te vinden is, wil niet zeggen dat er niets te vinden ís. Dus waarschijnlijk zaterdag zoeken in Domburg, en Marga wist nog een weiland in Dorkwerd waar we met z'n allen in passen. We mogen niets uitsluiten. Ik neem cupcakes mee.

Anja de vrijwillige zoeker

Katinka Polderman is cabaretière en columnist voor Volkskrant.nl. Iedere dinsdag schrijft zij een dagboekfragment van een bekend persoon.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden