Column

Lief Dagboek: 'Wij, bankiers, zijn voor de gewone mensen een helder licht'

Cabaretière Katinka Polderman schrijft elke week een dagboekfragment van een bekend persoon. Vandaag: een bankier. 'Geeft zeer zeker grote voldoening je aankopen om te rekenen naar de schaal van bijstandsmoeder.'

In de Grote Kerk in Den Haag beloven zo'n 480 financieel adviseurs plechtig integer te zijn en de klant centraal te stellen. Beeld Screenshot van RTL Z.

Donderdag 10 januari
Vanochtend vroeg op, drukke dag. Gewone gedoe welbeschouwd, maar nu met behoorlijke tijdsdruk. Op het nippertje mijn prestatiebonus, eindejaarsbonus, nieuwjaarsbonus, verkoopbonus, weekbonus, hypotheekbonus en gebruikelijke bonus geïnd. Verder nog wat oude vrouwtjes onbegrijpelijke producten aangesmeerd, Koningin Fabiola van advies voorzien (al is dat eigenlijk hetzelfde), woekerpolisje hier en mistig productje daar, dat werk. Net thuis van etentje met bankvrienden, heerlijk, uren getafeld. Van alleen al het wijnarrangement kan een bijstandsmoeder vijf weken eten. Geeft zeer zeker grote voldoening je aankopen om te rekenen naar de schaal van bijstandsmoeder.

Vrijdag 11 januari
Fantastische dag! In de Grote Kerk Den Haag met collegae de bankierseed afgelegd. We zijn het nieuwe tijdperk Aquarius in gegaan! Voelde louterend. Indrukwekkend om met z'n vierhonderdtachtigen tot een soort Dalai Lama's te transformeren. Toen het massale 'zo waarlijk helpe mij God almachtig' door de kerk schalde, heb ik mijn tranen de vrije loop gelaten. Diep ontroerd. Er waren zelfs paar collega's die na uitspreken van eed in trance neerzegen op de grond, draaiend met hun ogen in tongen spraken. We zijn vrij!

Na plechtigheid me stante pede ingeschreven voor een yoga-cursus, daarna 58 bejaarden geholpen met oversteken, 5 pallets daklozenkranten gekocht en op de website van Plan Nederland 37 Afrikaantjes geadopteerd. Vroeger had ik me afgevraagd wat het rendement van zo'n langlopende investering in uitgehongerde kleuters zou zijn, maar sinds de eed vind ik dat onbelangrijk. Het gaat erom goed te doen.

Zaterdag 12 januari
Was het gisteren nog vergeten te vermelden, maar Hans Ludo van Mierlo sprak in EenVandaag ontroerende woorden: dat bankiers nu wellicht een gids voor de rest van de maatschappij kunnen zijn. Wij, bankiers, zijn voor de gewone mensen een prachtig helder licht op het duistere pad van de normen en waarden.

Bij biologische supermarkt knollen en zaden gekocht, heerlijk reinigend sapje van geblenderd. Straks even naar Albert Heijn om mijn bonuskaart in te leveren, ik stop cold turkey met alles dat maar riekt naar het verderfelijke systeem waar ik onderdeel van was. Denk eraan vanavond lezing te bezoeken over mediteren voor wereldvrede. Ben herboren mens. Een gidslicht naar een duurzamere maatschappij.

Maandag 14 januari
In boek Deepak Chopra begonnen. 'Telkens als je wilt handelen zoals je gewend was, vraag jezelf dan af: Wil ik een gevangene zijn van het verleden, of een pionier van de toekomst?' Prachtig. Diep ontroerd door wijsheid die zich door eed aan me geopenbaard heeft. Vanmiddag bij Plan Nederland nog even wat Afrikaantjes bijbestellen.

Bankier Bob.

Katinka Polderman is cabaretière en columnist voor Volkskrant.nl. Iedere dinsdag schrijft zij een dagboekfragment van een bekend persoon.


 
Er waren zelfs paar collega's die na uitspreken van eed in trance neerzegen op de grond, draaiend met hun ogen in tongen spraken. We zijn vrij!
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden