Column

Lief Dagboek: 'Wat een dag! Ik ben paus! Ik ben paus!'

Cabaretière Katinka Polderman schrijft elke week een dagboekfragment van een bekend persoon. Vandaag: Paus Franciscus. 'Na audiëntie kreeg ik een boel geschenken, het leukst vond ik de iPad. Meteen Angry Birds en HayDay laten installeren.'

OPINIE- Katinka Polderman
De nieuw verkozen paus Franciscus tijdens zijn eerste persconferentie voor journalisten in de Paul VI hal in het Vaticaan. Beeld anp
De nieuw verkozen paus Franciscus tijdens zijn eerste persconferentie voor journalisten in de Paul VI hal in het Vaticaan.Beeld anp

Woensdag 13 maart
Wat een dag! Ik ben paus! Ik ben paus! Ongelofelijk. Stond vanavond op mijn balkon en was nogal overrompeld. Gejuich, flitslichten van fotocamera's, die enorme menigte. 'Dit is vanaf nu mijn leven' dacht ik, 'en ik kan niet meer terug.' Wat is me nu toch overkomen? Ik ben paus. Paus!

Mijn nieuwe soutane zit als gegoten, maar schoenen knellen nog wat. Krijg felicitaties van over de hele wereld, o.a van heer Rutte. Meteen bij het oud papier gegooid, heb niet het idee dat die man de medemenselijkheid waar ik voor sta snapt. Verder agenda voor de komende dagen ingezien. Was toch even schrikken, zo druk.

Donderdag 14 maart
Vanochtend bloemen aan Maria gebracht en koffers opgehaald bij hotel. Lekkere badspulletjes meegenomen uit de badkamer. Schoenen knellen nog steeds. Mis geleid in Sixtijnse Kapel. Tussendoor sober krentenbolletje gegeten in pauselijk appartement. Ik kan het nog niet geloven dat ik het echt geworden ben. Vanavond koffers uitgepakt en beetje met meubilair geschoven in m'n appartementje.

Zaterdag 16 maart
Eerste officiële audiëntie met journaille zit erop. Prettige bijeenkomst. Vanochtend besloten die rotschoenen te laten voor wat ze zijn, lekker mijn oude afgetrapte Mephisto's onder mijn soutane aangetrokken. Niets heerlijkers dan na dagen die kwelling van nieuwe, knellende schoenen weer op ingedragen schoeisel voort te kunnen schrijden.

Na audiëntie kreeg ik een boel geschenken, het leukst vond ik de iPad. Heb er vanavond zelf wat mee zitten stoeien, maar kreeg hem niet aan de gang. Gelukkig is Monseigneur Georg handiger. Meteen Angry Birds en HayDay laten installeren.

Zondag 17 maart
Mis in Sant' Anna geleid en mijn eerste Angelustoespraak gehouden vanuit venster. Heb er goed de vaart in gezet, want mijn melk was bijna klaar. Al vijftien keer eieren geraapt in HayDay en mijn HayDay- buurman Greg ontmoet. Op eerste gezicht geschikte vent. Al veel graan geoogst, 5 koeien gekocht en brood gebakken, maïs staat er ook goed bij. Ben al bij level 15. Tussendoor nog een tweet verstuurd. Misschien moet ik Facebook nemen, kan ik vrienden toevoegen op HayDay. Heb Benedictus al wel gevonden (is al bij level 38!), bij hem sojabonen en dynamiet gekocht, en bij Monseigneur Georg eieren.

Maandag 18 maart
Vroeg op om mijn maïs te oogsten en koeien te melken. Bestellingen blijven komen. Schaap gekocht, nu in level 16. Verder voorbereiden op inauguratie, denk dat ik ga zeggen dat we liefde moeten zaaien, begrip moeten oogsten en dicht bij onze worteltjes moeten blijven.

Paus Franciscus

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden