Column

Lief Dagboek: Niemand riep mee met 'Geef ons warmte, geef ons zon, en een generaal pardon!'

Cabaretière Katinka Polderman schrijft elke week een dagboekfragment van een bekend persoon. Vandaag: Vluchteling Ekwueme. 'De meesten van ons zijn al helemaal geïntegreerd in Amsterdam: Van de 5 fietsen die we tot onze beschikking hadden zijn er al drie gejat.'

Vluchtelingen in de Vluchtkerk in Amsterdam. Beeld anp

Vrijdag 22 maart
Hele middag in de gemeenschappelijke ruimte gezeten om van karton, latjes en verf protestborden te maken. Vooral samen met Kenyi gewerkt. M'Boekoe vond het niet nodig een spandoek te maken. 'I have my music to communicate, I have my music!' riep 'ie. Heeft de hele middag op z'n valse gitaar gespeeld, steeds dezelfde 4 akkoorden. Zo gaat dat al weken, sinds die gitaar hier is. Wat bewijst dat niet álle Malinezen muzikaal zijn.

Vanavond Kweku moed ingesproken. Had ik hier al geschreven dat 'ie waarschijnlijk mag blijven? Bij dezen. Twee weken geleden bericht gekregen van de IND. Is nu bezig te bedenken wat hij in Nederland voor werk wil doen, morgen mag hij op een soort stage bij de televisie. Iets met filmpjes instarten. Helaas tijdens de manifestatie, maar het kon blijkbaar niet anders. Hij is zenuwachtig voor morgen, hem gezegd dat het vast allemaal goed komt.

Zaterdag 23 maart
Overweldigend, al die mensen die ons steunen! Veel mensen, ook uit andere AZC's, sprekers, muziek (M'Boekoe had de gitaar meegenomen maar mocht gelukkig niet op het podium), en leuzen. 'Eén, twee, drie, vier, vluchtelingen blijven hier!' Ik had nog bedacht 'Geef ons warmte, geef ons zon, en een generaal pardon!' maar niemand riep mee.

Hoop dat het protest helpt. De meesten van ons zijn al helemaal geïntegreerd in Amsterdam: Van de 5 fietsen die we tot onze beschikking hadden zijn er al drie gejat en stonede Italianen die de weg vragen sturen we de verkeerde kant op. We mopperen op scheurende taxichauffeurs en pizzakoeriers, en als we het konden betalen zouden we dolgraag op 30 vierkante meter willen wonen voor 3 ton.

Vanavond in de kerk nagenoten van protest. Totdat Kweku terug kwam van zijn stage. Beteuterd. Heeft ons verboden het NOS vier uur journaal van vandaag terug te kijken. Ik weet niet wat er is gebeurd, maar hij is er ontdaan van. In het donker tijdens earth hour M'Boekoe's gitaar verstopt.

Maandag 24 maart
Zaterdag van paar boekenwinkels Boekenweekgeschenk gekregen, zodat we gisteren gratis dagtrip konden maken met de trein, Amsterdam uit. Hebben maar een paar kerkbewoners gebruik van gemaakt, alleen mensen die nog niet echt geïntegreerd zijn in Amsterdam. De rest vond de provincie allemaal veel te ver weg. Vandaag vergaderd over waar we volgende week heen moeten. 31 Maart moeten we uit de kerk weg. Er schijnt een sportkantine in Groningen vrij te komen waar we misschien terecht kunnen. Tja. Blijft de provincie.

Ekwueme

 
M'Boekoe vond het niet nodig een spandoek te maken. 'I have my music to communicate, I have my music!' riep 'ie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden