Column

Lief Dagboek: 'Met NS aan het kijken of we 's winters trein moeten vervangen door slee'

Cabaretière Katinka Polderman schrijft elke week een dagboekfragment van een bekend persoon. Vandaag: Jan-Willem Siebers, directeur van NS Hispeed. 'Nog even overwogen om zelf mensen in auto naar Brussel te brengen, maar ik kwam zo moeilijk op gang, ben lekker binnen gebleven.'

Fyra-treintoestellen staan stil op het rangeerterrein in Watergraafsmeer. De hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel rijdt voorlopig niet vanwege technische problemen. Beeld ANP

Zondag 20 januari
Afgelopen donderdag was het koud, koud, koud. Kreeg in de loop van de dag alarmerend telefoontje: Fyra's vallen uit elkaar van de kou. Stuk onderstel van Fyra op spoor gevallen, onverantwoord nog verder te rijden. Alle ritten Amsterdam-Brussel geannuleerd. Nog even overwogen om zelf mensen in auto naar Brussel te brengen, maar ik kwam zo moeilijk op gang, ben lekker binnen gebleven.

Maandag 21 januari
Stond vrijdag te bellen, valt er ineens een stuk van mijn telefoon af! Vorstschade. Kreeg hem niet meer aan de gang. Producent van mijn telefoon maakt normaal gesproken magnetrons en eierwekkers, maar och, dit was de goedkoopste telefoon die ik vinden kon. Het ding is uitgebreid getest in een klimaatlab in Wenen, zou het toch moeten blijven doen. Ben dus per heden onbereikbaar voor alle commentaar.

Al ben ik directeur, Marjan mag het voor me oplossen, samen met de algemene NS-tak. Vooralsnog heeft bijna niemand in de gaten dat ik stiekem de directeur ben. Heerlijk rustig. Ik laat in betere dagen wel weer eens van me horen. Heb als troost voor mijn kapotte telefoon mezelf gratis koffie aangeboden. Niet te zuipen.

Woensdag 23 januari
Zondag was vogelteldag, dus ben dinsdag in de tuin gaan zitten om vogels te tellen. Paar uurtjes later dan ik gepland had, maar toch een mooie score: Vijf mussen, twee koolmezen ('Fyra! Fyra! Fyra!' riepen ze me met een akelige blik in de kraaloogjes toe) en een spreeuw. Ook nog drie roodborstjes, alle drie mank; kapot onderstelletje. Kreeg zondag aldoor mail van de zaak met vraag of ik niet eens een keer commentaar kan leveren in de media op uitvallen Fyra's, maar doe net of ik er niet ben. Telefoon doet het nog steeds niet, en dat kan nog wel enkele maanden duren.

Donderdag 24 januari
Vergaderingverslag van maandag gekregen, over hoe we Brussel weer bereikbaar maken. Aantal opties: Trekschuit (moeten we eerst nog kijken of we niet te ver om moeten varen in verband met beschikbare waterwegen), bussen inzetten (wordt een beetje een cliché), of sporen met repen landbouwzeil bekleden en onder water zetten zodat er naar Brussel geschaatst kan worden. Beste optie is misschien nog wel de hondenslee. Zijn met de NS aan het bekijken of we in de winter niet sowieso treinen moeten vervangen door hondensleeën en in de herfst door ossenkarren. Of laat het anders de NMBS maar oplossen.

Kan aan mij liggen, maar heb ook het idee dat mijn dagboek wat vertraagd is.

Jan-Willem Siebers

Katinka Polderman is cabaretière en columnist voor Volkskrant.nl. Iedere dinsdag schrijft zij een dagboekfragment van een bekend persoon.

 
Kreeg zondag aldoor mail van de zaak met vraag of ik niet eens een keer commentaar kan leveren in de media op uitvallen Fyra's, maar doe net of ik er niet ben
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.