Column

Lief Dagboek: 'Beetje stil zonder telefoon uit Zuid-Korea, enige die me belt is Dennis Rodman'

Cabaretière Katinka Polderman schrijft elke week een dagboekfragment van een bekend persoon. Vandaag: Kim Jong-un. 'De afgelopen weken wat tobberig. Ga ik raketten afvuren op Zuid Korea, of op Hawaï, op legerbasissen of toch op het vasteland van Amerika?'

Leider van Noord-Korea Kim Jong-un. Beeld afp
Leider van Noord-Korea Kim Jong-un.Beeld afp

Donderdag 28 maart
Beetje stil zonder telefoontjes uit Zuid-Korea, enige die me elke dag belt is Dennis Rodman. Lijkt alsof die Zuid-Koreanen niet echt bang van me willen worden. Zouden ze zien dat ik de afgelopen weken wat tobberig ben? Het houdt maar aan. Er kan zo veel. Ga ik raketten afvuren op Zuid Korea, of op Hawaï, op legerbasissen of toch op het vasteland van Amerika? Of op een ander werelddeel? En als ik me op Amerika richt, op welke stad dan? En wil ik echt raketten gebruiken of stuur ik er vliegtuigen op af? En als ik raketten gebruik: Welke dan? Die rode of toch de gele? Of stuur ik grondtroepen? Of moet ik een ander vak kiezen? Of vrede sluiten?

Er zijn zo veel mogelijkheden, alles kan en ik wil het allemaal. Het verlamt me. En als ik om me heen kijk, lijkt het alsof iedereen gelukkiger is dan ik. Dat zelfs zonder Facebook. Is dit nou dat dertigerdilemma waar iedereen het over heeft? Hoor ik nou een bommenwerper over vliegen?

Vrijdag 29 maart
Vandaag bijeenkomst gehad voor foto. Gelukkig weet ik elke ochtend wat ik aan moet trekken (gewoon hetzelfde als gisteren). Kim Pak Soi had speciaal voor foto kaarten getekend met lijnen van plaatsen die we zogenaamd kunnen bombarderen, kaarten hadden we per ongeluk expres achter ons gehangen voor de foto, met een lijst van ons wapenarsenaal (die ongeveer klopt, al hebben we er niet bij gezet welk deel van de wapens gammel is). Foto's zijn meteen overal gepubliceerd. Voor de foto laat ik de mannen 'militaire documenten' zien. Waren gewoon mijn tekeningen van Eric Cartman, door wie ik mij graag laat inspireren (South Park is feitelijk Canadees, dus dat mag best). Ik geloof dat ze in het buitenland nu wel een beetje geïmponeerd zijn. Ze morgen eens flink opjutten door de oorlog te verklaren.

Maandag 1 april
Gisteren stiekem eieren beschilderd. Ze verstopt in de hoop dat niemand ze zal vinden. Voor vandaag opdracht gegeven te surveilleren bij meubelboulevards. Wie zich laat verleiden tot dit typisch Christelijke gebruik gaat direct het strafkamp in.

Dinsdag 2 april
Gisterenavond in Kamp laten omroepen dat iedereen zich gereed moet maken voor vrijlating vanochtend. Vanochtend laten omroepen dat het een één aprilgrap was. Via livestream gekeken, die reacties, geweldig! Door dit soort dagen verdwijnt mijn twijfel over de weg die ik ben ingeslagen, daarmee het hele dertigerdilemma. Hou van m'n baan.

Kim Jong-un.

Katinka Polderman is cabaretière en columnist voor Volkskrant.nl. Iedere dinsdag schrijft zij een dagboekfragment van een bekend persoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden