'Liedermacher' Wecker kon niet braaf blijven

Op zijn plaat Uferlos (1993) wijdt de vermaarde Duitse Liedermacher Konstantin Wecker een lied aan de langdurige periode waarin hij verslaafd was aan cocaïne....

WILLEM BEUSEKAMP

Wecker (48) schreef er ook een succesvol boek over. Buitengewoon trefzeker beschrijft hij het verslavingsproces, hoe lang het duurde voordat hij doorhad niet zonder het witte poeder te kunnen. Hoe moeilijk het ook was clean te blijven.

Als therapie wisselde de zanger zijn optredens af met overlevingstochten ten behoeve van lastige knapen. Vooral rechts georiënteerde skinheads werden door hem weer op het rechte pad geleid.

Op het hoogtepunt van de racistische aanslagen, twee jaar geleden, was Wecker een van de eerste kunstenaars die openlijk en met krachtige teksten in verzet kwam tegen het straatgeweld. Wecker, in Duitsland buitengewoon populair, dreigde zijn vaderland definitief te verlaten.

Wie hem ervan weerhield, was zijn jeugdvriend Rudolf Scharping, tot voor kort voorzitter van de Duitse sociaal-democraten.

Men zou het van Scharping niet denken, maar op aandrang van Wecker gaf de politicus op televisie toe vroeger wel eens een jointje te hebben gerookt. Het was ook Wecker die vorige maand als eerste een opbeurend telegram naar het SPD-congres in Mannheim verstuurde, waar zijn jeugdvriend zojuist genadeloos was onderuit gehaald.

Begin dit jaar kreeg Konstantin Wecker opdracht voor het schrijven van een musical over het leven van de Beierse koning Ludwig. De musical zou permanent worden opgevoerd aan de voet van Neuschwanstein, een van Ludwigs sprookjeskastelen.

Fanatieke milieu-activisten zijn al maanden bezig het project te torpederen. Wecker toonde zich opnieuw verdrietig en begon weer over een vertrek uit Duitsland.

Sinds eind vorige week zit Konstantin Wecker in de gevangenis. In zijn huis te München werd dertig gram cocaïne in beslag genomen, onderdeel van een partij van zevenhonderd gram die hij van een Kroatische dealer zou hebben gekocht.

Vrijdag liet Wecker door zijn manager een verklaring verspreiden, waarin de zanger toegeeft in zijn oude verslaving te zijn teruggevallen.

Uit het titellied Uferlos:

'Het gaat niet zonder scheuren,

zonder littekens, zonder rimpels.

En daarover maakt een brave man zich toch wel ongerust.

Toch wil ik proberen mezelf weer te vinden en op de been te krijgen, ook al moet ik soms kotsen van al die braafheid.'

Willem Beusekamp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden