Lieberman is de ideale running mate

De Democratische presidentskandidaat Al Gore heeft senator Joseph Lieberman gekozen als zijn running mate. Lieberman, een orthodoxe jood, werd vooral bekend door zijn kritiek op president Clinton tijdens de Lewinsky-affaire....

Bert Lanting

L

IEBERMAN liet twee jaar geleden een politieke bom ontploffen toen hij president Clintons affaire met Monica Lewinsky in de Senaat veroordeelde. De Democratische senator uit Connecticut noemde Clintons gedrag 'immoreel' en 'schadelijk voor de democratie'.

De kritiek kwam des te harder aan omdat Lieberman bekend stond als een vriend van Clinton. In politieke kringen werd Liebermans toespraak uitgelegd als een teken dat Clintons positie wankelde.

Uiteindelijk stemde de senator tegen het afzetten van president Clinton. In plaats daarvan stuurde hij aan op een censure-motie. Daarin stond dat de Senaat de president een officiële berisping zou geven voor zijn gelieg over zijn affaire met Lewinsky. Maar dat vonden zijn Republikeinse collega's in de Senaat niet ver genoeg gaan.

Liebermans kritiek op Clinton leverde de senator veel respect op, vooral bij de Republikeinen, en het is wel duidelijk dat Gore hem daarom heeft uitgekozen als running mate.

Lieberman moet hem immuun maken voor de pogingen van de Republikeinen de vice-president te laten boeten voor Clintons misstappen.

De 58-jarige senator staat bekend als een gematigde Democraat. Sinds 1995 zit hij in de leiding van de Democratic Leadership Council, een Democratische denktank die de partij onder leiding van Clinton naar het midden heeft gestuurd.

De senator is voor maatregelen om het wapenbezit aan banden te leggen en heeft ook voor belastingverhogingen gestemd. Maar waar het om morele zaken gaat, is Lieberman duidelijk conservatiever dan zijn partij. Samen met de aartsconservatieve Republikeinse ex-minister van Onderwijs Bill Bennett begon hij twee jaar geleden een campagne tegen geweld en seks op de televisie. Ieder jaar reiken zij nu de 'Zilveren Rioolprijs' uit voor de meest onsmakelijke programma's.

Wat betreft abortus neemt de senator een middenpositie in. Hij is voor het recht op abortus, maar anders dan de meesten in zijn partij, is hij fel tegen het toestaan van late abortussen. Hij heeft ooit ook gestemd voor een experiment met school-vouchers. Dat houdt in dat ouders geld van de overheid krijgen om hun kinderen naar privé-scholen te sturen. Al Gore is daar fel tegen omdat hij bang is dat het geld zal onttrekken aan de openbare scholen.

Lieberman studeerde rechten aan Yale, dezelfde universiteit waar ook president Clinton rechten studeerde. Kort na zijn afstuderen stortte hij zich in de politiek. Na tien jaar in de Senaat van Connecticut en zes jaar als hoofdofficier van justitie, kwam hij in 1989 in de Amerikaanse Senaat terecht.

Als orthodoxe joden houden Lieberman en zijn vrouw Hassadah zich aan de sabbat. Soms doet hij op zaterdag wel mee aan stemmingen in de Senaat, maar hij gaat dan te voet naar het Capitool.

Lieberman is de eerste orthodoxe jood die kandidaat voor het vice-presidentschap is. Het ligt voor de hand dat Gore hoopt dat de senator hem extra stemmen zal opleveren onder de joodse kiezers, die vooral in New York een grote rol spelen.

Opvallend is dat de senator in het verleden herhaaldelijk kritiek heeft geuit op het Midden-Oostenbeleid van de regering. Volgens Lieberman helde Clinton te veel over naar de Palestijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden