Column

Lidy Nicolasen: 'We willen het niet echt weten, maar er wel aan verdienen'

De onderwereld rukt op, klagen politici bij tijd en wijle. Maar hoe verbaasd kun je zijn? Misschien wordt het eindelijk tijd de onderwereld naar de bovenwereld te halen en de wietteelt te legaliseren, schrijft columnist Lidy Nicolasen.

Zakjes wiet.Beeld ANP

Weleens een Porsche zonder koplampen langs de kant van de weg zien staan? Een 997, een Panamera of een Cayenne? Zo'n auto die in stilstand al staat te trillen van drift, die vier straten en vijf bochten verder is nog voordat je bent ingestapt? Testosteron in blik dat zijn macho-uitstraling dankt aan de snel gestileerde koplampen.

Niet dat ik ooit in zo'n wagen heb gereden. Mijn meest bijzondere auto was een oldtimer, waarin je hoort te chaufferen als een oude heer met een kegel aan zijn sigaar. Geen vergelijk met een 997, een Panamera of een Cayenne. Tenminste, als die hun koplampen nog hebben. Zonder zijn het plotseling hologige nono's met betreurenswaardige en zelfs menselijke trekjes, die je een schouderklopje zou willen geven en in het lege oog willen fluisteren dat het goed komt.

Er zijn er steeds meer. Want na radio, airbag, velgen, navigator en katalysator is de koplamp het doelwit van de autokraker. Althans, de koplampen van genoemde sportwagens. Een bevriend handelaar in onderdelen vertelde me dat hij de laatste maanden vaker dan ooit tevoren nieuwe koplampen verkoopt, opvallend genoeg allemaal vanwege diefstal van de oude. De rage beperkte zich aanvankelijk tot Amsterdam, totdat er ook in Antwerpen Porches zonder koplampen werden gespot.

Een set koplampen kost tussen de 550 en 850 euro. Veel geld, maar het zijn dan ook HID-lampen (High Intensity Discharge). Lampen die veel licht en warmte geven en heel zuinig in energie zijn en daarom, beweren boze tongen, bij uitstek geschikt voor de teelt van hennep. Om wiet te telen heb je veel warmte en licht nodig. Illegale telers willen die stroom nogal eens aftappen. Het hoge stroomverbruik voor licht en warmte leidt de politie vaak rechtstreeks naar de plek van de misdaad. De HID-lamp verijdelt die bewijslast en je mag best spreken van een innovatie van jewelste.

Maar prijzen of schouderklopjes zijn er niet bij. Alles gebeurt in het verborgene. De lamp wordt gejat, via helers verhandeld, de wiet in het geheim geteeld.

We willen het niet echt weten, maar er wel aan verdienen. Amsterdam krijgt elk jaar 6 tot 7 miljoen toeristen. Een op de drie gaat rechtstreeks naar een coffeeshop en dat moet vooral zo blijven, vindt de gemeente. Elke klant mag niet meer dan vijf gram kopen. De coffeeshop zelf heeft hooguit 500 gram op de plank liggen. Komt er een nieuwe lading toeristen, dan crost er iemand op brommer of bakfiets langs de achterdeur om de voorraad aan te vullen.

Waar de basisvoorraad ligt? Geen idee, de teelt is verboden dus illegaal. De politie heeft er de handen vol aan, want de hennepplantages duiken overal op. In een hotel in Valkenburg, op de zolder van een politieagent of in het al maanden afgeplakte pand om de hoek waar volgens de affiches binnenkort een nieuwe winkel komt. De onderwereld rukt op, klagen politici bij tijd en wijle. Maar hoe verbaasd kun je zijn? Misschien wordt het eindelijk tijd de onderwereld naar de bovenwereld te halen en de teelt te legaliseren. De Porschelampen gewoon via de voordeur, voor auto én wietteelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden