NieuwsNavo-luchtbrug
Lidstaten Navo willen elkaar nog nauwer bijstaan in coronacrisis middels uitbreiding luchtbrug
De lidstaten van de Navo gaan elkaar nauwer bijstaan in de coronacrisis. Zo zal een luchtbrug worden uitgebreid voor het transporteren van patiënten, artsen, verpleegkundigen, medische apparatuur en zelfs hele veldhospitalen.
Dit hebben de Navo-ministers van Defensie woensdag besloten tijdens een drie uur durende speciale vergadering, via een beveiligde videoverbinding, die geheel gewijd was aan de coronacrisis.
Waar de EU in de crisis slechts met grote moeite de eenheid wist te bewaren, gaat de Navo prat op de solidariteit tussen de dertig lidstaten. De hoogste Navo-militair in Europa, de Amerikaanse generaal Tod Wolters, heeft de afgelopen weken op verzoek van de ministers van Buitenlandse Zaken de behoeften en middelen in kaart gebracht. De Navo beschikt over agentschappen en commandocentra die gespecialiseerd zijn in hulpverlening bij rampen. Achter afkortingen als EADRCC en NSPA gaat een geoliede machine schuil, die nu volgens Navo-chef Jens Stoltenberg zijn waarde bewijst.
Luchttransport
Stoltenberg somde deze week op wat er zoal gebeurd is sinds de uitbraak van de pandemie. Hij deed een greep uit alle activiteiten, in het bijzonder ruim honderd hulpvluchten. Zo leverde Tsjechië onder meer beschermende kleding voor medisch personeel in Spanje en Italië, de zwaarstgetroffen landen in Europa. Het onlangs toegetreden Noord-Macedonië kreeg apparatuur (en geld) uit maar liefst zeven lidstaten, waaronder Nederland. De Navo beschikt als organisatie niet over bijster veel luchttransport, maar huurt zo nodig grote vliegtuigen in – bijvoorbeeld in Oekraïne, een zogeheten partnerland. Langs deze weg kreeg Tsjechië medische apparatuur uit China. De Navo regelt ook voorrang voor hulpvluchten in het Europese luchtruim, ten koste van het reguliere vrachtvervoer.
‘Anders dan de EU is de Navo natuurlijk voorbereid op crises – denk bijvoorbeeld aan biologische oorlogsvoering. Militairen worden opgeleid met zulke scenario’s’, zegt Han ten Broeke van het Haagse Centrum voor Strategische Studies.
Russische tactiek
Navo-baas Stoltenberg toonde zich geërgerd over berichten dat het virus via Navo-oefeningen verspreid wordt – berichten die uit Russische koker zouden komen. Een aantal militaire oefeningen is door de Navo en betrokken lidstaten opgeschort of beperkt: ‘De veiligheid van ons personeel is topprioriteit’. En de gezondheid ervan is een vereiste om als militair bondgenootschap te kunnen blijven functioneren, stelt de Navo. ‘Deze gezondheidscrisis mag geen veiligheidscrisis worden’, beklemtoonde Stoltenberg deze week.
Hij signaleerde dat Rusland de Navo probeert te ‘testen’, bijvoorbeeld door het sturen van marineschepen naar de Noordzee. ‘Het uitdelen van speldenprikken is een beproefde Russische tactiek als de Navo het zwaar heeft’, zegt een defensiedeskundige. Volgens waarnemers is ook China dezer dagen opmerkelijk vaak aan het oefenen met zowel marineschepen als vliegtuigen. Na afloop van de Navo-vergadering waarschuwde Stoltenberg bovendien voor de wederopstanding van terroristische groeperingen als IS. ‘We moeten waakzaam zijn.’
De Navo-bewindslieden hebben zich woensdag ook gebogen over lopende operaties, zoals de trainingsmissies voor lokale veiligheidstroepen in Irak en Afghanistan. Die zijn vanwege de coronacrisis gedeeltelijk stilgelegd, zij het tijdelijk. ‘Ons werk gaat door, van Afghanistan tot Kosovo, en met militairen op de grond in Oost-Europa en patrouilles in het luchtruim van de Baltische staten’, aldus Stoltenberg. Volgens hem heeft de coronacrisis de paraatheid van de Navo-troepen wereldwijd niet aangetast.