'Lidstaten EU zijn te laks tegen corruptie'

MARC PEEPERKORN

Het ontbreekt de regeringen in de EU-landen aan de wil om corruptie aan te pakken. Daardoor verdwijnt volgens de Europese Commissie jaarlijks minimaal 120 miljard euro in de zakken van corrupte lieden en criminele organisaties. Nationale overheden betalen gemiddeld 20 tot 25 procent te veel voor grote infrastructurele werken, omdat omkoping eerlijke concurrentie verstoort.

'Het kan niet dat jaarlijks een bedrag zo groot als de EU-begroting verloren gaat aan corruptie', zei Europees Commissaris Malmström (Binnenlandse Zaken) maandag. Zij kondigde aan dat de Commissie elke twee jaar een anti-corruptierapport gaat opstellen. Daarin wordt beschreven wat de lidstaten doen en nalaten om omkoping te bestrijden. 'Het bant de corruptie niet uit in Europa, maar hopelijk geeft het rapport nieuwe energie aan de lidstaten om er iets aan te doen.'

De geschatte omvang van de corruptie - 120 miljard euro per jaar; 1 procent van het Europees bruto nationaal product (bnp) - is een 'conservatieve raming', zeggen deskundigen. Wereldwijd wordt de omvang van de corruptie geschat op 5 procent van het bnp. 'In Europa komt het minder voor, maar er is geen corruptievrije lidstaat', aldus Malmström.

Zij benadrukte dat corruptie mensen en bedrijven direct raakt. De Commissie heeft geen overzicht van de corruptste EU-landen. In rapporten van Transparency International, een organisatie die corruptie onderzoekt, komen Griekenland, Roemenië en Bulgarije er het slechtst af. Denemarken wordt gezien als het minst corrupte land.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden