Lidl en Aldi gaan over op vlees van niet-gecastreerde varkens

Varkens in Nood hoopt vandaag via rechter ook Albert Heijn en C1000 zover te krijgen. Het castreren van biggen is erg omstreden.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan drie miljoen biggen gecastreerd. Dat gebeurt om de kans op de onaangename ‘berengeur’ die sommige niet-gecastreerde varkens ontwikkelen bij verhitting in de pan, uit te sluiten. Volgens recent Wagenings onderzoek komt die berengeur bijna niet meer voor, in niet veel meer dan 1 procent van het vlees.

Het castreren van biggen is erg omstreden. Dierenwelzijnsorganisaties zijn fel tegen en ook boeren willen er het liefst mee stoppen. Maar supermarkten zijn bang dat consumenten varkensvlees gaan mijden.

Vanaf volgend jaar moeten biggen onder verdoving gecastreerd worden, maar dat helpt niet tegen napijn en andere klachten. Bovendien groeien ‘beertjes’ na de castratie minder snel en gezond op, aldus de Stichting Varkens in Nood.

Aldi en Lidl lopen nu in Nederland vooruit op een afspraak tussen de diverse partijen om castratie van biggen in 2015 af te schaffen. Volgens directeur Hans Baaij van Varkens in Nood betekent deze ‘doorbraak’ dat jaarlijks 275.000 biggen castratie ontlopen. ‘Deze internationale supermarktketens openen hiermee ook de deur voor een castratiestop in de rest van Europa.’

Er bestaan in Nederland al slachterijen met een productielijn voor niet-gecastreerde varkens. De berengeur is daar op te sporen: na het schroeien van een stukje vlees komt de geur al of niet vrij.

Het feit dat er inmiddels alternatieven zijn voor castratie is een van de gronden waarop Varkens in Nood zich baseert in hun dagvaarding tegen AH en C1000. Hans Baaij: ‘Tot nu toe werd de kans op berengeur als een rechtmatige reden gezien om te castreren. Dat bestrijden wij nu.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.