Lid van Die Linke prijst de Stasi

Het partijbestuur van de postcommunistische Linke is ernstig in verlegenheid gebracht door het eerbetoon aan de Stasi door een lid van de Linke-fractie in het parlement van Nedersaksen....

Van onze correspondent Sander van Walsum

De 60-jarige Christel Wegner, die bij de verkiezingen van 27 januari haar zetel verwierf, zei donderdag in het programma ‘Panorama’ dat de opbouw van ‘een andere samenleving’ een orgaan als de voormalige Staatssicherheitsdienst (Stasi) van de DDR vereist.

De Stasi, die ten tijde van de Wende zo’n 100 duizend ‘informele medewerkers’ inzette voor het bespioneren van DDR-burgers, was volgens Wegner beter in staat ‘reactionaire krachten’ het hoofd te bieden dan de veiligheidsdiensten van de Bondsrepubliek. De Muur zou met hetzelfde eerbare oogmerk zijn gebouwd.

De uitlatingen van Wegner hebben een weeffout van Die Linke aan het licht gebracht. In de zes Oost-Duitse deelstaten wordt de partij overwegend vertegenwoordigd door ex-leden van de Socialistische Eenheidspartij van de DDR, de SED.

In het Westen (de ‘oude Bondsrepubliek’) is Die Linke een amalgaam van teleurgestelde SPD’ers, troskisten, maoïsten en leden van de orthodoxe communistische partij DKP.

In een poging de kiesdrempel in de West-Duitse deelstaatparlementen te halen, is Die Linke een lijstverbintenis met de DKP aangegaan. Zo wisten een aantal communisten, onder wie Wegner, een zetel in een deelstaatparlement te bemachtigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden