NIEUWS

Lid van beruchte IS-cel ‘de Beatles’ bekent schuld voor Amerikaanse rechter

Een lid van een beruchte IS-cel die in Syrië gevangenen bewaakte, martelde en executeerde, heeft deze week voor de Amerikaanse rechter bekend dat hij schuldig is aan de moord op westerse gijzelaars. De rechtszaal zat vol met familieleden van de Amerikaanse slachtoffers, van wie sommige voor een draaiende camera waren onthoofd.

Alexanda Kotey (links) en El Shafee Elsheikh.  Beeld AP
Alexanda Kotey (links) en El Shafee Elsheikh.Beeld AP

Alexanda Kotey (37) was één van de vier mannen die door gevangenen ‘de Beatles’ werden genoemd vanwege hun Britse accent. Volgens de Amerikaanse justitie heeft deze terroristische cel zeker 27 westerlingen ontvoerd en vermoord.

Kotey staat samen met een ander lid van de cel, El Shafee Elsheikh, in de Verenigde Staten terecht voor de moord op journalisten James Foley en Steven Sotloff, en hulpverleners Kayla Mueller en Peter Kassig. Elsheikh zegt dat hij onschuldig is, maar Kotey vertelde kalm, en schijnbaar zonder emotie, in de rechtbank over zijn misdaden. Hij zei dat hij wist wat er met de gijzelaars zou gebeuren als hun regeringen het losgeld niet zouden betalen - bedragen die hij naar de familie van de gevangenen had gemaild.

De gevangenen werden extreem slecht behandeld door hun bewakers: zij onderwierpen hen aan schijnexecuties en waterboarding, kregen te weinig voedsel, werden geslagen en kregen elektrische schokken.

Minimaal levenslang

Kotey zal minimaal levenslang krijgen, maar er is overeengekomen dat hij, omdat hij schuld heeft bekend, na vijftien jaar in aanmerking kan komen voor overplaatsing naar een cel in Groot-Brittannië om daar de rest van zijn straf uit te zitten.

Toen Kotey en Elsheikh in 2018 vanuit Syrië naar Turkije probeerden te vluchten, werden zij door Koerdische strijders opgepakt. Ze werden overgedragen aan Amerikaanse troepen in Irak.

Familieleden van de vermoorde Amerikaanse gijzelaars bij een persconferentie na de hoorzitting.  Beeld AP
Familieleden van de vermoorde Amerikaanse gijzelaars bij een persconferentie na de hoorzitting.Beeld AP

De toenmalige regering onder president Trump twijfelde lang wat er met de twee moest gebeuren - ze konden bijvoorbeeld naar Guantánamo Bay in Cuba worden gestuurd, of overgedragen worden aan de Irakezen. De familie van de slachtoffers drong er echter op aan dat het tweetal in de Verenigde Staten berecht zou worden. Maar de VS hadden hiervoor niet voldoende bewijs tegen de twee. Groot-Brittannië wilde het bewijs dat zij hadden lange tijd niet aan de VS overhandigen, omdat het aannemelijk was dat de twee mannen daar ter dood veroordeeld zouden worden. Pas nadat de VS garandeerden dat dit niet zou gebeuren, werd het bewijs overhandigd en kon de rechtszaak doorgaan.

De twee andere Beatles kunnen niet meer terechtstaan in de VS. De leider van de cel, Mohammed Emwazi, die bekend stond als ‘Jihadi John’ werd in 2015 gedood door een Amerikaanse drone-aanval. Hij liet zich voor propagandavideo’s van IS filmen, terwijl hij westerse gijzelaars onthoofdde. Het vierde lid van de cel, Aine Davis, werd in 2017 door de Turkse rechtbank veroordeeld tot 7,5 jaar cel wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden