Licht

Gewoon maandag. De oudste is naar school geweest en heeft daarna bij een vriendje gespeeld. De jongste was al een week snotterig en kreeg dit weekend koorts....

Jeroen Willemse en Hellevoetsluis

Als de woonkamer weer aan kant is, stap ik naar buiten om wat huisvuil in de kliko te gooien. In de tuin lijkt er iets veranderd. Het is haast te subtiel om tot me door te dringen, maar op de terugweg treft het me. Het is donker. Op zichzelf niets bijzonders: het is begin februari en na zevenen. Wij wonen echter in een forenzenstadje met 35 duizend inwoners en minstens evenveel straatlantaarns. Precies voor onze achtertuin staat een van die zoveel duizend. Deze avond doet hij het niet. Alle andere lantaarns in de buurt evenmin.

Het is niet alleen donkerder, maar ook stiller. Ik kijk omhoog. Orion, Jupiter en Saturnus steken helder af tegen de zwarte lucht. Naast mij ritselt iets. Het is een van onze katten, haar staart in een vraagteken. Ik weet het ook niet, zeg ik, maar mij bevalt het wel. Ze springt op de schutting en verdwijnt.

Binnen vertel ik het mijn vrouw. Samen lopen we weer naar buiten met jas en koffie. We nestelen ons in de tuinstoelen. Het lijkt wel vakantie, zegt ze met een giechel. Dat gevoel heb ik ook. Die stilte, komt dat doordat het donkerder is? Als straatverlichting bedoeld is om ons een veiliger gevoel te geven, ben ik graag bereid dat in te ruilen voor deze rust.

In het donker drinken we onze koffie. Alleen de kou belet ons een fles wijn te openen en nog uren buiten te blijven. Ik weet ondertussen wat mij te doen staat. Nog deze week ga ik naar de bouwmarkt voor een blik teerverf. Straatverlichting mag goed bedoeld zijn, sinds vanavond denk ik er anders over. Het is niets dat niet met een ladder en kwast ongedaan kan worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden