Licht

r wordt dan wel al weken dik gedaan over de Matthus Passion, maar dat is toch maar een miezerig stukje muziek vergeleken met The Passion. Gisteravond was het weer zover, voor het tweede jaar, bij de EO en RKK op Nederland 1. Een spraakmakende hervertelling over de laatste uren van Jezus.


Het was de definitieve bekering van de EO tot het licht en de waarheid: de BN'er. Gerard Joling en Ivo Niehe waagden zich afgelopen weken al aan de Matthus Passion, maandag staan Kempi, Fajah Lourens en Fatima Moreira de Melo in De Grote Jezus Quiz.


Nu moest je in Danny de Munk ineens Jezus zien, die op het Rotterdamse Willemsplein het brood brak voor zijn apostelen Frans Bauer (Petrus) en Charly Luske (Judas).


Spektakel met onverwachte Nederlandstalige popliedjes. Het idee voor The Passion is van de BBC, maar het liedjesconcept was al bekend van de ABBA-film Mama Mia! En in Nederland van alle nieuwe versies van Het Schaep met de vijf pooten.


Door de context krijgen de liedjes ineens een heel andere lading. Zo ontdekte je nog eens de messiaanse trekjes in Marco Borsato's (volgend jaar Jezus?) Afscheid nemen bestaat niet: Zoek me in alles, dan kom je me tegen/ fluister mijn naam en ik kom eraan.


Het spektakel was ook een strak geregisseerd publiciteitscircus, waarin door de EO elke week een nieuwe naam werd gecommuniceerd. Maximale publiciteit. Danny de Munk bij Eva Jinek, Danny bij Tijd voor MAX, Danny bij DWDD. Dat hij niet gelovig was opgevoed, maar dat hij heus moest huilen bij een kerk met Johnny de Mol in Montserrat. Ik heb de Bijbel nooit gelezen, maar gevraagd worden voor Jezus is toch wel een hele eer.


Toegegeven: het was mooi in beeld gebracht. Rotterdam in de schemering, met zwevende camera een stukje stadspromotie waar geen VVV tegenop kan. En sommige nummers waren nog aardig vertolkt, met een glansrol voor De Munk en Maria Berget Lewis. Maar je moest wel stevig in je schoenen staan om niet van je geloof te vallen. Constant lag de gniffel op de loer. Gaat Jezus nog over de Maas lopen? Wordt hij aan de Euromast gespijkerd?


Zal Frans Bauer straks op Jezus de Munk afstappen en hem giechelend de verborgen camera van Bananasplit wijzen?


Maakt niet uit. EO en RKK zullen vandaag het wonder van de kijkcijfers openbaren. Anderhalf miljoen, luidde de verlekkerde schatting vooraf. Het zal vast. De EO gelooft vast dat het een herleving is van hedendaags geloof. Maar veel meer leek het een demonstratie van een kakelbontgekleurd ietsisme. Dat bleek ook uit de commentaren van voorbijgangers die verslaggeefster Antoinette Hertsenberg aansprak. Aan enkelen die het wit verlichte kruis door de straten droegen: Is dat nou zwaar? Een vrouw: Ik moet zeggen dat het best te doen is. Een andere vrouw gelooft zelf niet, bekende ze. Ze liep mee voor de saamhorigheid, respect naar andere mensen toe. Ieder zijn eigen ding. En respect naar mekaar. Een jongen liep mee vanwege de strubbelingen in de katholieke kerk. Ik erger me eraan dat dat tegenwoordig zo veel in het nieuws is.


Zo had ieder zijn eigen reden om erbij te zijn. Misschien wel gewoon zin in een avondje dat net zo goed het TROS Muziekfeest had kunnen zijn.


Zoals Verteller Philip Freriks aan het slot van het verhaal al zei: Niet echt een lekker einde.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden