Lichtvoetig als een loper op 't schaakbord

EEN BRITSE tabloid heeft de geheimen van Lennox Lewis (33) eens proberen te achterhalen via oproepen in Canadese en Amerikaanse kranten....

Mark van Driel

Niemand reageerde.

De handelwijze van het dagblad heeft Lewis verontrust. De eerste Britse wereldkampioen in het zwaargewicht in meer dan 100 jaar vreest dat de geheimen die zovelen in zijn droeve gezicht lezen naar buiten komen, of desnoods worden verzonnen. Want een tabloid heeft moeite met een bokser die niet op straat vecht, die al acht jaar van hetzelfde meisje houdt, die golft en schaakt en die bovendien nog een opvanghuis voor weeskinderen subsidieert.

Lewis wil niet praten, hij wil boksen. De imposante Brit (1,96 meter, 115 kilo) heeft na de titel op de Olympische Spelen van Seoul een erelijst met 34 overwinningen en slechts een verliespartij opgebouwd. En hoewel kenners zijn stijl van boksen vergelijken met die van Muhammed Ali (lichtvoetig, snelle krachtige slagen) is hij grotendeels onbekend in het mekka van het professionele boksen, de Verenigde Staten.

Invloedrijke promotors hebben de loom ogende Lewis weggehouden van hun eigen coryfeeën uit angst voor zijn kracht, zeggen sommigen. Anderen beweren dat zijn timide optreden de publieke nieuwsgierigheid niet prikkelt. Aan een duel tussen Lewis en een Amerikaanse kampioen valt geen geld te verdienen. Promotor Don King schamperde: 'Lewis kan nog geen vliegen naar een schijthuis lokken'. En ook zijn eigen trainer concludeerde. 'Jij bent verdomme geen attractie.'

Aan dat laatste verwijt heeft Lewis de afgelopen jaren gewerkt. Hij vertoont branie ('Ik weet zeker dat Tyson nooit in de buurt van mijn oren zou kunnen komen') en gaat vaker voor de snelle knock out.

Aanvankelijk bracht zijn metamorfose geen geluk. Zo barstte de Amerikaan Oliver McCall halverwege een titelgevecht in huilen uit. Hij gaf niet op, maar weigerde terug te slaan, tot wanhoop van de Brit die zichtbaar moeite had de strijd te beëindigen.

Ook het volgende gevecht verliep ongewoon. De Nigeriaan Akinwande schrok van de agressie van Lewis en hield op met vechten. Met angstige ogen leunde hij tegen de Brit aan, hopend op een voortijdig einde. De Afrikaan werd gediskwalificeerd. Pas in het gevecht tegen de gerespecteerde Pool Andrew Golota zag Lewis de bekroning van zijn streven naar een gevaarlijker reputatie. De 'great white hope' ging al na 95 seconden knock out.

Voor velen is Lewis de favoriet in het gevecht tegen Holyfield. De godvruchtige Amerikaan staat bekend als een bokser die moeite heeft met een opponent die langer en zwaarder is dan hij, zeker als hij bewegelijk is. Holyfield is daarentegen de beste bokser tegen wie Lewis het ooit heeft moeten opnemen. Bovendien heeft de Brit nimmer deelgenomen aan een gevecht waarbij zoveel op het spel staat.

Maar Lennox vertrouwt op zijn tactiek, net als Ali vroeger deed. 'Ik zal me moeten opstellen als een loper, een van machtige figuren op het schaakbord, en berekenend te werk gaan om hem te slopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden