Lichtpuntje Libië

Krijgt de regering de radicale milities onder controle nu de bevolking zich tegen hen keert?


In de deprimerende golf van geweld die de afgelopen week over de islamitische wereld spoelde, viel toch één lichtpuntje te ontwaren: Libië. Na de bestorming van het Amerikaanse consulaat in Benghazi, waarbij de Amerikaanse ambassadeur omkwam, brak in de stad een volksopstand uit tegen de radicale salafistische milities die hun wil proberen op te leggen aan de plaatselijke bevolking.


De afgelopen maanden deden de radicale salafisten zich steeds meer gelden, vooral in stad Derna, van oudsher een salafistisch bolwerk. De salafisten vielen de kantoren van westerse organisaties aan en verwoestten her en der soefi-monumenten. Maar het lijkt erop dat zij met de aanval op het Amerikaanse consulaat hun hand hebben overspeeld.


Afgelopen weekeinde verjoeg een woedende menigte de Ansar al-Sharia militie uit Benghazi, waarna een andere salafistische militie zich haastig uit de voeten maakte uit Derna. Die verrassende uitbarsting van volkswoede heeft de Libische regering de moed gegeven paal en perk te stellen aan de macht van de milities die op lokaal niveau vaak de dienst uitmaken. Als zij niet de wapens inleveren, zullen ze met geweld worden ontbonden door het Libische leger en de politie.


Dat juist de bevolking van het oostelijke deel van Libië, waar de salafisten altijd sterk zijn geweest, zich tegen de milities heeft gekeerd, is positief. Al bij de verkiezingen was eerder dit jaar gebleken dat de streng islamitische partijen daar verrassend weinig voet aan de grond hadden gekregen.


Toch is het nog de vraag of de zwakke Libische regering er daadwerkelijk in zal slagen de verschillende milities onder controle te krijgen, hoeveel ergernis er onder de bevolking ook leeft over hun optreden. Vooral in de westelijke steden Misrata en Zintan zijn milities actief die er niets voor voelen hun macht uit handen te geven. Misschien is Benghazi opnieuw de bakermat van een omwenteling, een landelijke volksopstand die nodig is om de Libische revolutie te voltooien.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden