NieuwsCoronacijfers

Lichte stijging van corona-besmettingen in Nederland, uitbraak rond Rotterdam

Het aantal besmettingen in Nederland is de afgelopen week opgelopen. De stijging is deels te verklaren uit het feit dat er meer wordt getest. 

Een week geleden waren er 432 personen positief getest, deze week meldt het RIVM 534 besmette personen. Vooral in de regio Rotterdam is er sprake van een toename van het aantal besmettingen. Mede door de uitbraak in de omgeving Rotterdam is het aantal nieuwe besmettingen in de provincie Zuid-Holland het hoogste.

Dat blijkt uit het weekoverzicht dat het RIVM vandaag heeft geopenbaard. Het RIVM vergelijkt daarbij de cijfers over de periode van 8 tot 14 juli met de periode van 30 juni tot 7 juli.

Ook het aantal geregistreerde ziekenhuisopnamen is deze week iets hoger. Waar er een week geleden nog slechts 9 personen zijn opgenomen, zijn er de afgelopen week 16 personen opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal  geregistreerde sterfgevallen bedroeg 8 personen, terwijl er een week eerder 19 sterfgevallen werden gemeld. 

Volgens het RIVM zijn er verspreid door het land een aantal kleine lokale uitbraken met besmettingen zichtbaar. Deze kleine clusters van drie of meer besmettingen zijn nu beter zichtbaar doordat het aantal besmettingen aanmerkelijk minder is dan in de maanden maart tot en met mei. Meestal vinden de GGD's deze clusters in de huishoud- en familiesetting. Daarnaast zijn ook lokale uitbraken zichtbaar in bijvoorbeeld bedrijven, verpleeghuizen, in een studentenhuis of bij een sportclub.

Het aantal besmettingen in Noord-Brabant is ook iets hoger dan de week ervoor. In de noordelijke provincies komen nog altijd weinig besmettingen voor.

Het afgelopen week hebben de GGD’s meer testen afgenomen. Deze toename van het aantal testen kan deels verklaren waarom er meer besmettingen zijn gevonden. Na afname van 1.000 tests worden er gemiddeld zes personen met een coronabesmetting gevonden. Dat was een week eerder ook het geval.

In een eerdere versie stond  ten onrechte vermeld dat het aantal sterfgevallen was opgelopen. Deze passage is gewijzigd.

Corona in cijfers

De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland vindt u hier

En alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken? Dat doen we op deze pagina.

Het maken van vakantieplannen gaat dit jaar voor velen heel anders dan anders. Naar welke landen mag u afreizen? En hoe is de situatie daar? In dit overzicht vindt u wekelijks (en vaker als er veel verandert) de nieuwste informatie over de populairste vakantielanden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden