Cijfers bij het nieuws

Lichte stijging besmettingscijfers Nederland, wereldwijd fikse toename

Lichte stijging besmettingscijfers na ruim een week daling

Een meisje gebruikt een zelftest. Beeld AFP
Een meisje gebruikt een zelftest.Beeld AFP

De besmettingscijfers in Nederland stijgen licht, na ruim een week van daling. De afgelopen week heeft het RIVM dagelijks gemiddeld 7.125 nieuwe besmettingen gemeld, 3 procent meer dan de week daarvoor. Dit is voor het eerst sinds 4 april dat het weekgemiddelde boven de 7 duizend meldingen komt. Vorige week daalde het aantal positief geteste personen in Nederland nog met 6 procent op weekbasis. Dagelijks laten zo’n 69 duizend personen zich testen in de GGD-teststraten. De testen voor Fieldlab-experimenten zijn niet in deze cijfers opgenomen, en zelftesten evenmin. Het percentage van de testen die positief zijn, stijgt. Vorige week was 8,7 procent van de testen door de GGD positief, de afgelopen week 9,6 procent. Dit betekent dat de toename van het aantal meldingen niet volledig wordt veroorzaakt doordat meer mensen zich laten testen, het virus lijkt zich daadwerkelijk weer wat sneller te verspreiden. In verpleeghuizen worden nog steeds veel minder besmettingen gemeld dan eind vorig jaar. Onder thuiswonende 70-plussers, een andere risicogroep die het RIVM in kaart brengt, daalt het aantal gemelde besmettingen de laatste maand vrijwel niet meer. De sterftecijfers zijn vrijwel gelijk aan vorige week. De afgelopen week zijn 162 sterfgevallen vanwege covid geregistreerd, vorige week 154.

Griekenland opent middelbare scholen, testen verplicht

In Griekenland zijn maandag de middelbare scholen na vijf maanden thuisonderwijs heropend. Leerlingen en leraren moeten ten minste tweemaal per week een negatieve zelftest laten zien. Duizenden namen zondag thuis een test af, 613 personen testten positief, meldt persbureau Reuters. Alleen de drie hoogste klassen van het middelbaar onderwijs gaan open. Dit is niet de enige versoepeling, vorige week maandag openden ook niet-essentiële winkels in Griekenland hun deuren weer. De besmettingscijfers waren toen hoger dan ooit tevoren. Sindsdien dalen de besmettingscijfers weer, de afgelopen week zijn 193 besmettingen per 100 duizend inwoners geregistreerd. Dat is minder dan in Nederland, met sinds vorige week maandag 286 besmettingen per 100 duizend inwoners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden