Column

Lichte psychopaten kunnen nuttig en succesvol zijn

Psychopaten-test

 

Genoeg deskundigen zeggen dat de samenleving steeds psychopathischer wordt, met meer egoïsme en minder meegevoel. Misschien is de totale hoeveelheid gevoel wel gelijk gebleven, maar zijn de verhoudingen veranderd. Ik maak me vooral zorgen over mezelf. VVD'ers vinden Syrische vluchtelingen, in zee verdronken, vooral zielig voor ons.

Alles betekent niet dat wij ons tot lustmoordenaars ontwikkelen. We mogen ons het spectrum aan psychopathische eigenschappen voorstellen als een mengpaneel. Als bij iemand alle schuifjes openstaan, heb je reden om te vluchten, maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak.

Lichte psychopaten kunnen juist erg nuttig en succesvol zijn. Van mensen die open-hersenoperaties uitvoeren of explosieven demonteren, zien we bijvoorbeeld graag dat hun hartslag net zo laag blijft als die van Neil Armstrong, in de laatste seconden die hem restten voor zijn landing op de maan.

Rutte veranderde ooit in één nacht van liberaal in conservatief - grote zaken als klimaat en vrijheid werden geofferd aan het eigen gewin. Misschien was hij blij dat hem eindelijk wat eigenschappen werden toegeworpen, misschien was alles instrumenteel. In elk geval lacht hij nu al jaren elke dag precies even blij naar ons. Wat gek is, want zoveel gelijkmoedigheid bestaat eigenlijk niet, zoiets moet een leugen of een ziekte zijn.

Volgens minister Schippers zijn Opstelten en Teeven gevloerd door krachten in de advocatuur, ambtenarij of journalistiek. Je zou zeggen: als u niet in uw broek schijt, excellentie, kan ook niemand zeggen dat het stinkt. Maar zo denkt Schippers niet. Zij handelt liever Poetiniaans. Om de eigen geuren te verbergen, mag alles verdacht worden gemaakt, het hele parlement vol mest worden gekieperd.

Leuk is dat niet, maar is het ook psychopathisch? Om daarachter te komen, bestaat een test. We zien een brug met een dikke man erop. Daaronder een wissel voor twee spoorbanen. Op de ene baan liggen vijf mensen vastgebonden, op de ander een. Nu komt er een trein aan en je kunt de vijf alleen redden door de dikkerd naar beneden te gooien, op de wissel, maar dan wordt de eenling overreden. Veel mensen twijfelen wat ze in de situatie moeten doen, psychopaten gooien de dikzak gewoon naar beneden.

Zondag lanceerde de VVD een plan om de Europese grenzen voor alle vluchtelingen te sluiten. Kamerlid Azmani mocht het presenteren. Een goeie keuze. Azmani wil hogerop en popelt om vieze handen te maken. Zou hij sneven in het plan, was er voor de VVD geen man overboord. Azmani is vast erg vriendelijk, een stemmentrekker is hij nog niet. Zijn mondje staat altijd tuitend en misprijzend, alsof hij het woord 'apprecieert' uitspreekt en tegelijkertijd iets vies doorslikt.

Als wij ons de recente verkiezingsuitslag, met alle regeringsproblemen voor de VVD van dien, voorstellen als de aanstormde trein, kunnen we concluderen dat Rutte en Zijlstra de heer Azmani zonder aarzelen van de brug hebben gegooid. De VVD is geslaagd voor de test. Dat is prettig. Het is altijd fijn als dingen kloppen. Ik houd alleen een beetje het rare gevoel dat er vijf dooien zijn gevallen en de overlevende een VVD-polo draagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.